guichet unique - een verlaat verslag...

Beste lezers,

Het verslag van dinsdag was omwille van de slechte internetverbinding niet doorgekomen. We wilden jullie dit echter niet onthouden! Vandaar met enige vertraging toch nog het dagverslag:

Dinsdag

We zijn om half 8 klaar voor het vertrek naar de prefect. Hij verwacht ons om 8 uur. Het is echter opnieuw wachten op de verschillende delegatieleden. In het hotel gaat een seminarie door. Verschillende CA's - Chef d'arrondissement - uit de regio komen de medewerkers van Za-Kpota begroeten. Het gaat er zoals steeds heel hartelijk aan toe.

Oude bekende
We worden ontvangen bij de prefect. Hij is afkomstig van Za-Kpota en een oud-leerling van de burgemeester. Zijn functie is te vergelijken met die van gouverneur bij ons. De prefect is nog maar enkele maanden in dienst en is bezig met een kennismakingsronde. Woensdagochtend bezoekt hij Za-Kpota. Hij heet ons hartelijk welkom en geeft Jef het woord om de samenwerking toe te lichten. Onze schepen herhaalt de redenen voor de keuze voor Benin en Za-Kpota:
            - een stabiel land met een lage HDI-index
- een heel jonge bevolking en dus grote uitdagingen voor onderwijs, gezondheid en werk
-    stedenband met Belgische gemeenten (Waalse en Vlaamse) in de buurgemeenten en dus mogelijkheden tot samenwerking
-    een landbouwgemeente met grote uitdagingen op vlak van verbetering van productie, verwerking en commercialisering
-    ...
Jef schetst in grote lijnen de inzet op geboorteregistratie, automatisering en in de toekomst de guichet unique. Hij zegt als schepen van onderwijs aangegrepen te zijn door de moeilijke omstandigheden waarin directies en leerkrachten in Benin moeten werken. Ook de sapfabriek komt ter sprake.

Kennismaking met het heuvelachtige en groene landschap op weg naar Dogbo
De wegen in het centrum van Abomey zijn slecht. Vele wijken zien er grauw uit. Toch is Abomey een van de toeristische trekpleisters van Benin. Ook deze keer lukt het ons niet om de stad uitgebreider te bezoeken. Ook de zaterdag en de zondag waren gevuld met afspraken. Intussen genieten we van de rit door het heuvelachtige en en groene landschap. De bevolkingsdichtheid is hier lager en ook de druk op het milieu. Minder houtkap... en aaneengesloten bebouwing.

Guichet unique
We maken kennis met de nieuwe secretaris van Dogbo. Borgia, die we kennen van de uitwisselingen met Roeselare, werkt nu voor het ministerie van sport.  We gaan naar de vergaderzaal en krijgen daar een introductie bij de guichet unique als middel om de gemeentelijke inkomsten te verhogen en transparanter te beheren. De dienstverlening en de betaling worden losgekoppeld. Iedere inwoner meldt zich aan bij het onthaal die dan doorverwijzen naar het unieke loket waar ze betalen. Met het betalingsbewijs melden ze zich aan bij de dienst bevolking, de dienst ruimtelijke ordening of het kadaster. Deze dienst kan het betalingsbewijs digitaal controleren en de gevraagde documenten afleveren. Ook de taksen die buiten het gemeentehuis worden geïnd komen op een plaats samen. Er zijn controles ingebouwd en daarbovenop beschikt de burgemeester over enkele medewerkers die discrete controles doen op het terrein. Alleen hij kent de namen. Overtreders worden effectief beboet. De leuze van de burgemeester is: een burgemeester moet en missie hebben en die trachten te realiseren. Eens verkozen heeft hij geen vrienden en kiezers meer. Hij geeft enkele voorbeelden van verkozenen, ambtenaren en familieleden qui sont mis au prison.
Dogbo slaagde er in de inkomsten op enkele jaren met 84% te verhogen. Het vorige jaar vielen de ontvangsten omwille van de presidentsverkiezingen tegen.
Na de voorstelling is er een vragenronde. Eerst worden de vraagstellers genoteerd, vervolgens de vragen en tot slot krijgen we de antwoorden. De medewerkers van Za-Kpota volgen actief de sessie.
De software van de guichet unique en de état civil (Gisec) en kadaster zijn aan elkaar gekoppeld. De burgemeester kan op ieder moment de inkomsten en het aantal geboortes en overlijdens volgen op zijn smartphone. Hij stuurt regelmatig bij.
Zowel de burgemeester als de diensthoofden benadrukken dat de guichet unique staat of valt met de politieke wil en de voorafgaande analyse van de verschillende processen. De software moet op maat zijn van de gemeente en goed worden opgevolgd.

administratieve taxen

het onthaal van het guichet unique

De gemeente erft een motel van de Nederlanders
Dogbo kan zijn gasten ontvangen in een gemeentelijk motel. Het model is destijds gebouwd door SNV als gastenruimte voor hun medewerkers en partners. Zij lieten het bij hun vertrek na aan de gemeente. Zij maken er nu dankbaar gebruik van om hun gasten te ontvangen maar ook om activiteiten van de gemeente te organiseren.
Ook voor Za-Kpota is dit het onderzoeken waard. We zouden kunnen verblijven in de lokale gemeenschap en ervaren hoe het dagelijks leven eraan toegaat. De gemeente zou hier inkomsten uit kunnen halen en niet zien afvloeien naar hotels en restaurants in Bohicon. Bovendien zou de gemeente ook een signaal geven aan lokale ondernemers dat er ook daar toekomst is.


Op naar Aldipe
We staan opnieuw onder tijdsdruk om de afspraak te halen. De burgemeester stuurt Appolinaire en ons alvast vooruit. Hij neemt samen met zijn medewerkers eerst nog een laat middagmaal.
De secretaris wacht ons reeds op met Boras. Patricia van DBA is 'toevallig' aan de lijn en wenst ons succes met de slotbesprekingen. Appolinaire stelt dan het federale programma van de guichet unique en de marché d'agrumes voor en geeft aan op welke punten zij samenwerking wensen.
Boras en Bernardin benadrukken dat zij werken vanuit duidelijke omschreven doelen en resultaten en dit vertalen in een rigoureuze planning. Voor hen bestaat geen echec of mislukking. Zij doen aan doorgedreven risicobeheersing op basis van jarenlang opgebouwde ervaring en vorming. Zij bieden aan om het plan van Za-Kpota te concretiseren en herschrijven zodat het in belang van de producenten en de lokale bevolking een succes wordt. De burgemeester verklaart dat de verkozenen mee hun schouders zullen zetten onder de uitvoering van het programma en geeft zijn akkoord voor de werksessie. Het resultaat zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de burgemeester en de console, aan Hoogstraten en aan DBA.
Aldipe zal ook een voorstel doen voor begeleiding van de lagere scholen en het CCFP bij het project van compost tot dagelijkse kost en bij de opstart van de landbouwrichting in het CCFP. Enkele medewerkers van Aldipe gaan een bijkomende opleiding agro-ecologie volgen.
Met een dank en een knipoog aan Patricia van DBA.

Vriendschap voor het leven

We ronden de dag af in een lokaal restaurant. We sturen nog last minute uitnodigingen. De vermoeidheid en een drukke agenda weegt echter voor iedereen. Appolinaire heeft voor ons een seminarie rond basisonderwijs onderbroken. Za-Kpota krijgt de kans om in een uniek project te stappen. Hij wordt de komende dagen in Cotonou verwacht om het seminarie en het dossier af te ronden. Ernest moet dringend een financieel verslag afronden... Ook de anderen geven aan dat er veel werk is blijven liggen. 


Jef & Hilt

Reacties