We zien nog meer inspanningen en vooruitgang, die vandaag schuil gaan onder een donkere wolk die 'Familiedrama' heet.

Maandag

We vertrekken met vertraging. De batterij van de wagen van Erik liet het afweten.

Halt aan diarree
Dan gaan we me met Marcel, Christian en ... van Cerid op pad om twee dorpen te bezoeken die FDAL zijn. Somé in het arrondissement Kpakpamè en Koguèdé in het arrondissement Houngomey. In Somé staat een ontvangstcomité klaar. We bezoeken eerst verschillende families en zien hoe ze allemaal volgens hun mogelijkheden toiletten hebben gebouwd: met pailles of palmblad, latherite of  rode steen en betonblokken. De vrouwen zijn opgetogen over de toiletten. Ziektes zijn onder controle. Ze hoeven zich geen of toch veel minder zorgen te maken over de gezondheid van hun kinderen. En dat zonder dat ze grote kosten hebben moeten maken. Ook de omgeving wordt netjes onderhouden. De uitdagingen nu zijn om te bekijken hoe het verzamelde afval kan worden verwerkt. Het wordt nu in putten begraven, verbrand of in de 'brousse' gedumpt. Ook de faeces zouden kunnen aangewend als biomassa voor biogasinstallaties of na compostering als meststof. Cerid wil hier alvast verder onderzoek naar doen. De dorpelingen denken mee en doen allerlei voorstellen.
Drinkbaar water is een andere grote uitdaging. De vrouwen moeten dagelijks drie kilometer lopen om drinkbaar water aan te halen. Slechts 25% van de quartiers of wijken in Za-Kpota heeft een put met pomp.

Familiedrama
Onderweg op het kruispunt van Bohicon is er veel volk samen getroept. Het lichaam van een dode, zwangere vrouw is op de weg geworpen. Ze had reeds twee jonge kinderen. De man verwittigt zijn schoonouders en slaat dan op de vlucht. Dat gebeuren beheerst de hele dag het nieuws en de gesprekken. We krijgen de vraag of dit ook bij ons gebeurt. Ook die gesprekken maken deel uit van de stedenband.

Bonen op het menu
Vorig jaar bezochten we samen met leerkrachten van VITO het gemeentelijk centrum voor professionele vorming. De basis voor een scholenband wordt gelegd. De nieuwe directie heeft zich ingewerkt en dat kan je zien. Het domein rond de ateliers is bewerkt. Maïs, maniok, pindanoten en bonen zijn aangeplant door de leerlingen. Ze hebben duidelijk zin in het werken op het land. De school laat de leerlingen in de praktijk de effecten van het gebruik van compost zien. Ook wij zijn er getuige van. Op het veld zonder compost heeft de maïs geen of kleine kolven, op het veld met compost draagt de maïs meerdere dikke kolven per plant. De oogst wordt gebruikt in de schoolkeuken. Er staan bijna dagelijks bonen op het menu. We konden zelf op weg naar het centrum proeven van lekkere gefrituurde bonenkroketten.
De opstart van de richting landbouw is gepland voor het voorjaar. De directie is bezig met de aanwerving van de leerkracht.

Het zit 'm in kleine dingen
Het bezoek van Bart, Bart en Jo heeft zijn sporen nagelaten. In het metaalatelier tonen ze ons allerlei miniaturen van wat ze in het echt maken. Waar zouden ze dat vandaan hebben?
Ze passen ook technieken toe om het gebruik van hout en dus het kappen van bomen te verminderen in de bouw.
Ze vragen ook naar ondersteuning bij de uitbouw van de richting landbouw. We doen voorstellen voor begeleiding door Aldipe en het volgen van een opleiding in het Centre Songhai.
De basis voor een scholenband met uitwisseling van technieken en pedagogische aanpak tussen de verschillende richtingen is gelegd.
De communicatie tussen leerlingen en leerkrachten van Za-Kpota is minder evident. Er is geen internet in de school. De leerlingen komen uit de armste gezinnen van de gemeente. We kennen nu beter de mogelijkheden en zullen dit bespreken met de werkgroep scholenband van VITO.

Se reposer un peu
Het is intussen half drie en we zijn toe aan wat rust en eten en drinken voor we aan de werksessie over de bevolkingsregistratie beginnen. Onze Afrikaanse vrienden zijn echter jong en willen zich bewijzen. Rusten zal voor later zijn…

Tous ensemble
In het gemeentehuis zit de hele ploeg van de service d' état civil klaar om met ons na te denken over de verdere stappen. Zij verzekeren dat 100 % registratie en verdeling van de aktes tegen eind 2017 haalbaar moet zijn. Voorwaarde is wel dat er blijvend ingezet wordt op sensibilisatie o.a. via de lokale radio. Wat de regularisatie betreft is er nog een hele weg te gaan. Er zijn al audiences foriennes georganiseerd. Dit wil zeggen dat een hele groep gelijktijdig wordt geregulariseerd in het dorp zelf in aanwezigheid van de rechter en dat men niet naar het tribunaal moet gaan. Voorwaarde is dat de rechter en alle andere partijen meewerken, aldus de burgemeester.
We spreken af om aktes van de kinderen jonger dan 12 die niet zijn opgehaald ook te verdelen en voorrang te geven bij de digitalisering. We zijn getuige van een groeiende betrokkenheid en verantwoordelijkheidszin van de groep en feliciteren hen daar ook voor.

Wat aardbeien zijn voor Hoogstraten, zijn de appelsienen voor Za-Kpota
De dienst toerisme verkoopt handige boodschappentassen in de vorm van een aardbei. Doel het promoten van de aardbeien en Hoogstraten op de kaart zetten als een stadje met smaak. En het vermijden van plastic afval. We stellen Za-Kpota voor om hetzelfde te doen met een sinaasappelzakje. Collega Ingrid naaide al een proefzakje dat met veel enthousiasme werd onthaald. Ons idee was om de materialen voor dit zakje lokaal aan te kopen en te laten stikken door vrouwengroepen. Ieder gezin dat de registratie van de nieuwgeboren helemaal doorloopt zou dan een tasje krijgen. De burgemeester onderzoekt het verder en zal ons spoedig iets laten weten.

Tijd om af te zakken naar Bohicon ...


Jef & Hilt

Reacties