vrouwenvertegenwoordiging - weerzien met oude bekenden - nog meer hoopgevende resultaten

Zondag

Vorig jaar volgden we een dienst in de evangelische kerk, dit jaar gaan we met Ernest naar een katholieke viering in één van de vier parochies van Za-Kpota met twintig kerken. Er zijn heel veel kinderen aanwezig. Aansluitend bij de mis zijn er catecheselessen. Ook Sandrine en Yoseline volgen de viering met hun kinderen. Na de viering drinken we koffie in een cafeetje op de hoek van het kruispunt van Za-Kpota Centre en eten een boterham met de heerlijke kleine banaantjes.

Gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in het beheer van de markt.
Zoals afgesproken volgen we de vergadering van het comité de gestion van de bananenmarkt. Ieder dorp uit de directe omgeving vaardigt een man en een vrouw af. Zij zijn verantwoordelijk voor de taakverdeling en de communicatie naar de andere producenten en revendeuses van hun dorp. Alles gebeurt mondeling in het Fon. De meesten zijn analfabeet en verstaan of spreken ook geen Frans. De verder afgelegen dorpen volgen de regels die door de andere zijn afgesproken. Mannen en vrouwen hebben hun specifieke taken.
We wisselen van gedachte over het bewaren van de bananen, over een mogelijke verwerking en de controle op de prijsvorming, over het verbeteren van de productie, over verkoop in groep,...

gendergelijk comité
Hobbelige wegen
Of het nu om staats- of gemeentewegen gaat, het regenseizoen, het zware verkeer en het gebrek aan grachten en overwelvingen op kruispunten maken dat de zandwegen uitgespoeld zijn. Verplaatsingen met een auto zijn noch in een stad als Bohicon noch op het platteland een evidentie. In Bohicon zijn wegenwerken aan de gang. De aansluiting van de hoofdweg en de zijwegen is een ramp. De bevolking maakt het verschil. Onderweg naar de zonnekiosk komen we in een dorp waar de bevolking grachten aan het graven is en putten aan het vullen is. De weg is goed berijdbaar. Verderop is het opnieuw hobbelen en evenwicht zoeken.

wegenwerken
Centre de santé
We stoppen even bij een centre de santé waar Memisa zonnepanelen heeft geïinstalleerd. We gaan even in op de gezondheidszorg in Benin. Één arts voor de totale bevolking van Za-Kpota (meer dan 140.000 intussen) tegenover een huisarts per 1000 inwoners bij ons in België. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in Abomey of Cové.

Zonnekiosk op een dag uitverkocht
We pikken de tweede schepen Basile op aan de school en gaan met hem naar de familie Kini die uitbater is van de eerste zonnekiosk in het arrondissement Allahé. De familie kweekt en verkoopt ook kippen. Het erf krioelt ervan. In de slaapkamer - getuige de muskietennetten - is in de hoek de kiosk geïnstalleerd: een rek, een batterij, de verschillende laders voor de gsm's en de lampen. De 80 lampen waren op een dag allemaal verhuurd. De bevolking kan ze laden voor 50 CFA en de lamp geeft dan 60 uur licht. Ze hebben beter licht en betalen minder dan voor een petroleumlamp.
We gaan terug naar de school en onder de mangoboom spreken verschillende vertegenwoordigers van het dorp hun dankbaarheid uit en vragen ze naar bijkomende lampen en kiosken. Vrouwen staan opnieuw op de tweede rij bij de verdeling van de lampen. Een man zegt heel fier dat de lamp altijd in zijn zak zit en hij ze bij nacht en ontij kan gebruiken. We krijgen ook een demonstratie hoe de lamp kan gebruikt worden om te studeren.
 
Zo doe je dat!
Vraag naar bijkomende kiosken en lampen en batterijen
We geven toelichting bij de financiering van de kiosk. De gemeente, de mondiale raad, enkele bedrijven en Hoogstratenaren en de resTANTEs brachten het geld bijeen voor de eerste kiosk.
We leggen uit dat het ook bij ons geen evidentie is om dit geld bij elkaar te brengen. We vertellen dat de resTANTEs van restjes stof en tweedehandskleding nieuwe spullen maken en die trachten te verkopen. De boodschap is overgekomen. Ook de lokale bevolking wil een bijdrage leveren. We spreken af dat we hun vragen zullen voorleggen aan Solergie en aan hun en ons bestuur.

Voordracht van drie professeurs voor de dag van de leerkracht
We bezoeken het schooltje van Frank in Aglatan. Één directeur en twee leerkrachten voor 310 leerlingen. Frank stal bij een vorig bezoek al het hart van alle delegatieleden. Zijn toewijding en pedagogische aanpak en de inzet van de plaatselijke gemeenschap verdienen beter. De ouders hebben zelf een schoolkeuken en école maternelle gebouwd uit latherite en palmbladeren en drie klaslokalen met betonblokken. Het dak voor de laatste klas konden ze niet meer betalen. Erik berekent de kostprijs: ongeveer 1200 euro.

Van compost tot dagelijkse kost
Het doel van ons bezoek was de evaluatie van de composttoiletten en de schooltuin.
De toiletten worden goed onderhouden en ook de lokale bevolking maakt er 's avonds gebruik van. Frank heeft een proefveld aangebracht om te bekijken wat de effecten zijn van het gebruik van de urine bij de tomatenteelt: een veldje met en zonder toevoeging van verdunde urine. Zo zien de leerlingen en de dorpelingen de effecten. Een eerste toilet is gesloten. Aan de faeces is organisch materiaal toegevoegd om de compostering te versnellen. Binnen enkele maanden zal ook een proefveld worden aangelegd om de vergelijking te maken. De oogst wordt gebruikt in de schoolkeuken. Op het gemeentehuis kennen ze intussen ook de lekkere basilicum uit de schooltuin van Aglatan. We bespreken met Frank de begeleiding bij het hele proces. Een  medewerker van Aldipe zal dit wellicht opnemen.
De directeur doet het even voor...
Handen wassen na het toiletbezoek.
Na het bezoek keren we terug naar het hotel in Bohicon. De burgemeester komt nog even langs om te horen of alles vlot verloopt.

Napoleon verovert ... onze harten

Napoleon is het aanspreekpunt voor de gemeente voor landbouwaangelegenheden en voorzitter van de unie van katoentelers. Daarnaast is hij erkend teler van veredeld maïszaaigoed, appelsienen, pindanoten, varkens,... We hebben met hem afgesproken om het federale programma van VVSG over de appelsienenmarkt af te toetsen. Hij geeft aan dat dat er geen aangepaste meststoffen en insecticiden op de markt zijn. Een verwerkingseenheid is onontbeerlijk. We bespreken verschillende strategieën om de belangen van de producenten en de gemeente bij de privatisering van de sapfabriek te vrijwaren. Napoleon vertrekt morgenvroeg naar een congres in Paraku. Daarom sluiten we af met de wens elkaar snel terug te zien.

Jef & Hilt


p.s. Esther en Nicodème keurden de bril van Jef helemaal goed!




Reacties