Op internationale week bij VVSG (22 tot 27 mei)

Einde mei zijn delegaties van alle Vlaamse gemeenten met hun stedenbandpartner uitgenodigd op de Internationale week van VVSG. De bedoeling is om samen te schrijven aan het aanvraagdossier voor het Federale programma. Geen gemakkelijke opdracht als je beseft dat VVSG één gezamenlijk programma moet indienen voor alle stedenbanden en dat de verschillende stedenbanden ook nog eens per land moeten gegroepeerd worden.
Wij werken deze week samen met 3 andere stedenbanden uit Benin: Roeselare-Dogbo, Zoersel-Bohicon en Merelbeke-Toucountouna. Enkel Roeselare-Dogbo heeft al ervaring in het federale programma, de andere partners zijn net zoals ons nieuwkomers. Daarnaast zijn we het land met het grootste aantal partners. Het belooft een hele uitdaging te worden om iedereen op dezelfde lijn te krijgen.

Karolien van VVSG Internationaal begeleidt ons gedurende de hele week stap voor stap doorheen het schrijfproces. De Benin-groep kiest ervoor om zich te richten op het ondersteunen van de lokale economie met de focus op de markt. Binnen het thema bepalen we gezamenlijk 4 subdoelstellingen en een visie. Elke stedenband kiest zelf op welke subdoelstellingen zij zullen inzetten. Dus ondanks dat we een gezamenlijk dossier opmaken, kan wel iedereen zijn eigen focus behouden.
In Za-Kpota zullen we inzetten op volgende 3 thema's: "hygiëne en sanitatie", "optimaliseren en verzekeren van de inkomsten" en "verbeteren van de markttoegang voor lokale producenten".
De 4 stedenbanden met Benin in hun werkruimte


De rest van de week volgen we diverse methodieken om een goede analyse van de huidige en de gewenste situatie te maken en de weg hiernaartoe eenvormig te formuleren in het aanvraagdossier. Zo gaan we aan de slag met actoren mapping voor het bepalen van de betrokken partners, de 5 C's voor het vastleggen van de sterke punten en de verbetervoorstellen, progress markers om gewenste resultaten te formuleren, om dan tenslotte via een logisch kader te komen tot indicatoren en verificatiemiddelen en te eindigen bij het formuleren van hypothesen en de risicoanalyse. Een stevige boterham waarbij de voorziene daguren regelmatig onvoldoende blijken en we dus ook 's avonds moeten werken om de volgende morgen samen te kunnen starten.




Een veel te lang verhaal dus om van naaldje tot draadje uit te leggen, maar kortweg komt het hier op neer. In Za-Kpota zetten we in op de appelsienenmarkt. Hier gebeurt klein- en groothandel van appelsienen, het belangrijkste landbouwproduct van Za-Kpota. De markt is hierdoor ook van regionaal belang.
Momenteel gebeurt er naast de verkoop op de markt, nog veel kleinhandel langs de weg en komen opkopers rechtstreeks naar de producenten. De gemeente mist hierdoor inkomsten, maar ook producenten ondervinden hiervan nadeel doordat opkopers met hen geen eerlijke prijzen onderhandelen.
Het optimaliseren van de markt moet leiden tot een beter inkomen voor de producenten omdat ze samen beter onderhandelde prijzen kunnen afdwingen. Daarnaast zetten we in op infrastructuur om een betere bewaring van het product te garanderen. Producten van een betere kwaliteit, leveren immers ook betere prijzen op.
De reorganisatie van de markt en het marktbeheer moet ook leiden tot verhoogde inkomsten voor de gemeente. Met een zoneringsplan en verlichting wordt het innen van de taksen eenvoudiger en beter controleerbaar. Het personeel dat instaat voor de inning krijgt opleiding en wordt versterkt in aantal. Ook op het gemeentehuis worden taken verschoven en software voorzien om een betere opvolging van de inkomsten mogelijk te maken.

Op vrijdag sluiten we de week af in Antwerpen met de studiedag "Global goals, local focus". Een hele dag met verschillende sessies die de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) benaderen op het niveau van de lokale besturen. Veel inspirerende ideeën en een uitdaging om de duurzame ontwikkelingsdoelen verankerd te krijgen in de gemeentelijke organisatie en de meerjarenplannen, zowel hier als bij als de partnergemeenten.


Een pittige week, maar de boog kan niet altijd gespannen staan. 's Avonds is er al eens tijd voor ontspanning met een voetbalmatch of in de bar. Tijdens het Bar Tropical staan hapjes vanuit heel de wereld op de tafel: pindanoten uit Senegal, bier uit Mol, biltong uit Zuid-Afrika, straffe drankjes uit Zuid-Amerika ... en uiteraard Hoogstraatse aardbeien!



Groepsfoto van de internationale week

Op de dagen tussen de vliegtuigreis en de werkweek staat een bezoek aan Hoogstraten op het programma: de veiling, het ICT-gebeuren op VTI Spijker, het begijnhof en stedelijk museum, etentjes met de leden van de werkgroep stedenband, winkelen en logeren bij gastgezinnen.








Reacties