vertrek naar Za-Kpota

In de vroege ochtend stappen we op de trein in Noorderkempen. Op de snelweg tegenover het station schuiven de auto's en vrachtwagens reeds aan in de file. In Brussel-Zuid is het opnieuw zoeken naar de balie van Air France. Goede bewegwijzering en informatie is geen evidentie. Het ticket van Air France is zeer verwarrend. We zijn niet de enige die op zoek gaan naar bijkomende info.

In Parijs loopt Jef over de rode loper met Le Libération onder de arm het vliegtuig op. Een artikel trekt onze aandacht. Au Benin, le défi de la pénurie d'instituteurs. Dit jaar slaagde slechts 40 % van de leerlingen die deelnamen aan de examens van de CEP - le certificat d'études primaires tegenover 89% in 2015. Een schokgolf ging door Benin dat bekend staat als le quartier latin de l'Afrique. De oorzaak: een tekort aan leerkrachten van 15000. Een grote uitdaging voor de in maart verkozen president Patrice Talon.

Met enige vertraging arriveren we in Cotonou. De bagageafhandeling duurt ontzettend lang. Appolinaire en Celestin hebben bijna twee uur op ons gewacht. Het weerzien is hartelijk. Onze gastheren hebben echter al een lange dag achter de rug met oplevering van verschillende nieuwe infrastructuurwerken.
Ze geven toelichting bij de politieke situatie in Za-Kpota. We zijn blij te horen dat ondanks de politieke tegenstellingen de stedenband de volle steun krijgt. Appolinaire toont ook nog foto's van een sensibilisatiecampagne rond de guichet unique. De ambtenaren trokken gehuld in fluovestjes van Hoogstraten de straat op om toelichting te geven bijnieren nieuwe manier van belasting innen.

Moe maar hoopvol op wat de volgende dagen ons zullen brengen gaan we slapen.

Jef & Hilt

Reacties