'Snel' even een gsm kopen - gemeenteraad - geboorteregistratie - we zijn op de goede weg!

Vrijdag 21 oktober

Snel een sim kaart kopen ?
We ontbijten rustig en halen de banden terug aan met de intussen vertrouwde hotelbedienden.
De hele voormiddag gaat op aan het kopen van een gsm en sim-kaart. Een procedure om u tegen te zeggen. Foto van paspoort, gegevens noteren op papier, en dan invoeren op smartphone. Vervolgens een foto van de aanvrager. Tekenen op de smartphone en handtekening van aanvraagformulier fotograferen en beide vergelijken. Een maatregel die het gevolg is van het betalen via smartphone. Ook dit nooit meer! Onze plannen voor een bezoek aan Bohicon vallen in het water. We vullen de wachttijd met een wandeling door de aanpalende straatjes en het bezoek aan een bescheiden motel. De prijs voor een kamer: 14 tot 20.000 CFA, een derde tot de helft van het maandloon van de laagste bedienden van de gemeente.
Op de terugweg checken we even de verschillende hotels in functie van inleefreizen.



Een welkom om u tegen te zeggen
In de namiddag staan de ontmoeting met de gemeenteraad en het gemeentepersoneel op de agenda. Na het traditionele welkom van de crieur en zijn groep met oorverdovende metalen instrumenten begroeten we iedereen hartelijk. De oppositie verschijnt even later. De aankondiging van een woelige gemeenteraad.

Oppositie gebruikt onze aanwezigheid om burgemeester onder druk te zetten
In de raadzaal heet de burgemeester ons onder het oog van de camera van de regionale TV hartelijk welkom. Celestin schetst de verdiensten van de stedenband en geeft ook schepen Jef Vissers het woord. Dan komt de oppositie tussen. Zij vragen meer openheid van de burgemeester, de meerderheid en de ambtenaren over de stedenband. Ze dringen er ook op aan de stedenband meer zichtbaar te maken. Ze lezen een nota voor ondertekend door 11 van de 19 raadsleden. Ze verzekeren echter dat ze volmondig achter de stedenband staan maar dat ze meer willen betrokken worden bij de besluitvorming en de uitvoering. Dat de werkgroep stedenband nog niet opnieuw is opgericht is ook een punt van ergernis. De secretaris en de planificateur verontschuldigen en verantwoorden zich. De burgemeester geeft het woord aan Jef. Hij wijst erop de stedenband een samenwerking is van gemeente tot gemeente. Jef benadrukt nogmaals dat ZA-Kpota geen verantwoording moet afleggen aan Hoogstraten maar aan zijn eigen bevolking en hun jeugd. Een duidelijke en voldoende rapportage volstaat voor onze samenwerking.
Het is natuurlijk een feit dat de Hoogstraatse delegatie met de huidige politieke situatie rekening moet houden door soms dubbele gesprekken te voeren, maar we weten ons ervan overtuigd dat de Hoogstratenaren en hun Gemeenteraad achter ons werk staan.
 Dat houdt ons staande en overtuigd om verder te gaan op de ingeslagen weg...

Hoopvolle resultaten maar nog een weg te gaan
We starten dan aan de bespreking van de resultaten van de geboorteregistratie!
Iedere sa - arrondissementssecretaris - geeft een overzicht van het aantal aangiftes, het aantal opgehaalde aktes of rétirés en de aantal non-rétirés. De overzichten van januari tot oktober worden aan ons gegeven en op vraag ook gekopieerd voor de andere aanwezigen. De resultaten zijn hoopvol. Enkele arrondissementen halen een registratie van 100%. Andere blijven achter. De grootste zorg blijft echter het ophalen van de aktes. De inschakeling van politici en spilfiguren voor het bezorgen van de niet opgehaalde aktes is cruciaal. Het is tijdrovend en gezien de afstanden ook duur. De oppositie vraagt hier steun van de gemeente, van Hoogstraten en van andere actoren. De inspanningen van de betrokkenen moeten worden beloond. We checken nog een aantal knelpunten zoals de overeenkomst van het aantal geboortes en aangiftes, de naamgeving,...



De service d'état civil is wild van radiance

Césare en zijn ploeg nodigen alle aanwezigen uit om de resultaten van de digitalisering te komen bekijken. De camera kijkt mee. De oppositie had zich terug getrokken in het lokaal van de PA - premier adjoint - Clément Attaho. We nodigen hen uit om toch een kijkje te komen nemen en vermijden op die manier partij te kiezen. 

Jef & Hilt

Reacties