Dag 11 van de inleefreis: bezoek gezondheidscentrum & avondmarkt

Zoals vorige maandag werden we uitgenodigd op het gemeentehuis om het hijsen van de Beninse vlag bij te wonen. Dat gaat zoals gewoonlijk gepaard met het zingen van het volkslied en een kleine toespraak van de secretaris.

Na een stevig ontbijt kregen we de kans om de verschillende diensten van het gemeentehuis eens nader te bekijken. Zo was er bijvoorbeeld de dienst voor sociale zaken, infrastructuur en niet te vergeten de geboorteregistratie van de pasgeborenen. Het grootste verschil met hoe het bij ons gebeurt is dat hier veel op papier bijgehouden wordt en daarvoor geen speciale opslagplaats voorzien is. We zagen echter ook gelijkenissen zoals het digitaal bijhouden van de boekhouding. Dit is deels te danken aan de stedenband.

Daarna stond de schilder ons op te wachten die ons zou helpen bij het schilderen van de projectiemuur van onze openluchtcinema. Het eerste spatje verf werd aangebracht door ons, de jongeren van Hoogstraten. Nadien mocht iedereen om de beurt een laagje verf aanbrengen. De afwerking werd door een professionele schilder gedaan. Nu is het aftellen naar de première!
Met het busje vertrokken we richting Kpozoun en bezochten we “centre santé”. Dit is de plaats waar zowel zwangere vrouwen als zieken terecht kunnen. Om een idee te geven: bevallen kost hier slechts 1,5 euro, een opname in het centre santé 1 euro en een urinetest 0,20 cent. Je kunt hier dus voor van alles terecht. Zoals Ellen het verwoordde ; “Het is een uitgebreide dokterspraktijk, ze weten van veel een beetje maar hebben niet zoals een ziekenhuis een specialist voor speciale kwaaltjes.” Ze functioneren volledig op de kennis van verpleegsters, want een echte dokter is niet aanwezig.
We hebben de verschillende kamers gezien zoals de kleine apotheek, de consultatieruimte en de hospitalisatieruimte waar plaats was voor 3 patiënten. In het verloskundige gedeelte lag een vrouw met haar pasgeboren baby van 7 uur oud. In diezelfde ruimte lag ook een vrouw die elk moment naar de verloskamer gebracht kon worden.

Net voor we klaar stonden om te vertrekken naar de plaats waar we de sketch zouden spelen, viel de regen met bakken uit de lucht. Tijdens het wachten zat er een vrouw met een baby naast ons. Celien mocht de baby even vasthouden en de baby plaste op Celien haar schoot. De verpleegster kwam naar haar toegelopen en voorspelde dat ze weldra een tweeling zou krijgen … J

De regen hield aan en deed onze planning letterlijk en figuurlijk in het water vallen. De sketch kon hierdoor niet doorgaan. De terugweg was een heuse belevenis… het leek wel alsof we door een rivier aan het rijden waren in plaats van op een zandweg.
We kwamen uitgeput terug aan en konden daarna bekomen met heerlijke frietjes gemaakt van maniok. Daarna kleedden we ons snel om en bezochten we de markt in Za-Kpota centrum die die middag om 16u begon en pas in de late uurtjes tot z’n einde kwam. De jongeren leidden ons rond door verschillende kraampjes. De kraampjes die ons het meest interesseerden waren die met de kleurrijke Afrikaanse stof.

Toen we terugkwamen was het al laat en donker en dus tijd om in ons bed te kruipen.

Reacties