Dag 4 van de inleefreis: een feestelijke dag


Vandaag is het feest!

Hiep hiep hoera! Thijs en Celien vieren vandaag hun verjaardag! We werden al op tijd gewekt omdat we uitgenodigd waren om de vlaggenceremonie aan het gemeentehuis bij te wonen. Na een paar formaliteiten, zoals het zingen van het Beninse volkslied, jezelf voorstellen aan heel de groep en het hijsen van de vlag, zongen we in drie talen (Fon, Nederlands en Frans) voor de jarige jobjes. Nadien kregen ze nog een kaartje van iedereen die hier aan ons project meewerkt en trakteerden ze met lekkere Belgische koekjes, superlief! De Afrikanen waren niet gewend aan de zoete smaak van de nopjes die ze kregen, maar vonden ze wel heel lekker. Een verjaardag op een bescheiden manier gevierd, maar toch om nooit te vergeten!


We werden met de hele groep uitgenodigd bij de burgemeester op zijn bureau. Ook hij heette ons van harte welkom. Hij is vereerd dat wij hier zijn en dat wij hier verschillende dingen gaan ontdekken. Veel buiten de poort van het gemeentehuis hebben we nog niet gezien. We zijn wel enorm benieuwd!



In de namiddag was het voor ons een beetje feest, omdat de wifi gemaakt was en we na een paar dagen opnieuw contact konden hebben met het thuisfront. Het internet is hier niet zo snel als we gewoon zijn, maar zolang we af en toe iets kunnen horen van thuis, zijn wij allang blij.


Tijdens de – toch wel nodige – platte rust kregen we de kans om voor het eerst echt verse Afrikaanse pindanootjes te proeven. Die komen uit de grond en worden nadien gekookt om dan als snack gegeten te worden. Een beetje anders dan bij ons, omdat ze dan supersappig worden, maar wel heel lekker! Wij hadden borrelnootjes bij om te borrelen, dus lieten we ze die ook eens proeven. Hun reactie? AYYY! Très bien J
                                                
En dat was niet het enige smakelijke dat we vandaag te eten kregen: ’s avonds was het nog eens feest! We kregen Beninse frietjes (lees: gekookt in de plaats van gefrituurd), die misschien een beetje koud en plat waren, maar toch veel deugd deden.

Daarnaast zijn ze ook fan van de spelletjes die we meebrachten. We speelden Yahtzee!, JungleSpeed…  Jammer genoeg werden we tijdens een van de potjes JungleSpeed onderbroken door onze eerste echte Afrikaanse regenbui. We hadden al wat regen gehad, maar dat was toch even wat anders! Het regent hier kort en krachtig, maar het is wel verfrissend. 
Na het ontbijt was het tijd om te repeteren voor de sketch die we morgen voor de eerste keer gaan opvoeren. We bezoeken verschillende dorpjes uit de gemeente Za-Kpota om daar voor de kinderen en hun ouders op een ludieke manier de problematiek rond kinderhandel te bespreken. Oefenen moeten we nog wel wat doen. Vooral de zinnen in het Fon zijn moeilijk, maar ook voor de Afrikanen is het oefenen geblazen want zij zullen in het Nederlands praten en zingen. Het is allemaal nog een beetje spannend, maar het eindresultaat mag er zijn!

’s Avonds hadden we nog een activiteit met enkel de Belgische jongeren om onze indrukken een beetje te bespreken. Het was fijn om even in groep te kunnen babbelen over wat we al gedaan en gezien hadden. Klaar voor morgen!

Juw dag he. 





Reacties