Dag 3 van de inleefreis: koning Thijs


Na een warme nacht in de tent maken we ons klaar voor het eerste Afrikaans ontbijt.
Dit was brood met groenten omelet. Klinkt bekend maar…. smaakt anders.
Na het ontbijt is het tijd voor de afwas. Thijs hielp met plezier mee, voor onze Afrikaanse vrienden was dit een hele belevenis. Ze zijn het niet gewoon dat een man helpt in het huishouden.

We werden samengeroepen in het gemeentehuis, waar we een korte inleiding kregen van Abel en Ingrid over kinderrechten.

Door deze informatie hebben we een beter beeld hoe we dit onderwerp via een sketch kunnen overbrengen naar de dorpelingen. Een eerste oefenmoment van de sketch vond plaats. Hier leerde iedereen zijn rol kennen en werd de tekst geoefend.

Na deze interessante samenkomst is het tijd voor het middagmaal. Ook hier weer is het spannend wat je op je bord krijgt. Deze keer een schotel van couscous en kippenmagen.

Hierna waren we klaar om de namiddagactiviteit te beginnen. Eerst werd Thijs gehuldigd als ‘Koning’, omdat hij de enige jongen in de Belgische groep is. Ze kleedde hem met traditionele Afrikaanse kleren van de koning en zongen liedjes voor hem.  



Na de inhuldiging van onze Thijs, werden we uitgenodigd op ‘Het feest van de terugkeer van de kinderen uit Za-kpota’. Het zijn kinderen die naar het buitenland worden gestuurd om te werken, bijvoorbeeld Nigeria. Op die manier kunnen gezinnen geld verdienen voor het hele gezin, zodat andere zussen en broers een beter leven zouden hebben.

Bij aankomst werden we aangekeken door vele nieuwsgierige gezichten. We voelen ons sterren, wanneer wij zwaaien naar de kinderen en vrouwen, zwaaien ze blij terug. De organisatie bood ons de beste plaatsen aan om de festiviteiten te kunnen aanschouwen. We konden kijken naar ‘zangbeto’. Het is een ritueel waarbij men de kwade geesten verdrijft via voodoo. 

Er gebeurden gekke dingen. Stenen werden nootjes, zand werd een soort van bloem om pâte (een typisch Afrikaans gerecht) mee te maken. Maar er kwam ook een slang tot leven. De man toonden ons de slang en stak hem zelfs in zijn broek! Een belevenis om nooit te vergeten.

Nog enkele foto’s maken met verschillende mensen en tijd om terug te keren naar onze verblijfplaats.



Op de terugweg passeerde we nog het politiekantoor. Hier gingen we even goedendag zeggen.
Aangekomen op ons verblijfplaats vond er een rustmoment plaats. Na een tijdje werden één voor één de gezelschapsspelletjes boven gehaald. Ook hier werd er een cultuur gewisseld. Het avondmaal mag natuurlijk ook niet ontbreken, dit was rijst met tomatensaus en schaap/vis.
Na het avondmaal werd nog volop verder gespeeld tot bedtijd.



Vandaag was een unieke dag! Wij kijken uit naar morgen!

Reacties