Dag 13 van de inleefreis: "de VITO van Za-Kpota"


Na een heerlijk ontbijt met weer lekkere avocado’s kon onze dag hier in Za-Kpota beginnen. Deze voormiddag waren we weer de gast bij ASEZ om met alle kindjes leuke spelletjes te spelen. We kwamen er al snel achter dat niet alle spelletjes hier anders zijn maar er ook Afrikaanse versies bestaan van onze spelletjes. Zo begonnen we de spelvoormiddag met een Afrikaanse versie van drakenbal en nog enkele andere Afrikaanse spelletjes. Daarna hebben we de kinderen ook een aantal spelletjes van bij ons aangeleerd zoals TIK TAK BOEM, doktertje in de knoop … We zijn ook nog met alle kinderen naar een monument in Za-Kpota gegaan om daar samen een paar toffe foto’s en filmpjes te maken. Het was heel warm, maar doordat iedereen heel actief meespeelde was het alsnog een kei plezante spelvoormiddag!

 ’s Middags aten we heerlijke, knapperige, gezonde, warme frietjes gemaakt van maniok. Na het eten hadden we even tijd om wat uit te rusten, maar iedereen begon spontaan gezelschapsspelletjes te spelen met elkaar. Op die manier was de middag ook weeral goed begonnen! J


Om 15 uur vertrokken we stilaan richting CCFP aka de “VITO van Za-Kpota”. Wij zagen dat leerlingen in deze school dingen leerden over landbouw, lassen, metaalbewerking en bouw. Vervolgens mochten we ook zelf de handen uit de mouwen steken. We hielpen bij de schooltuin door het planten van plantjes en het plukken van pepers. Vooral bij het pepers plukken hebben we veel gelachen … “Zo pikant kan dat nu toch niet zijn?”, “AAAHH, oei, precies toch wel!!” 
De vergelijking met de VITO in Hoogstraten is niet zomaar spontaan ontstaan. Zij hebben namelijk een scholenband met deze school in Za-Kpota. De VITO had ons ook enkele werkuniformen gegeven die wij vervolgens mochten schenken aan de school. Nog eens een dikke merci aan de VITO, zowel de leerkrachten als de leerlingen waren er zéér tevreden  mee.
Daarna vertrokken we richting het centrum van Za-Kpota voor onze allerlaatste sketch van deze reis, gelukkig scheen de zon deze keer heel hard en kan de sketch wel doorgaan. Eerst speelden we nog kat en muis met de kinderen, een spel dat ze nog niet kenden. Iedereen (wij, de kinderen en de ouders) waren zeer enthousiast over de sketch en ook de nabespreking met de volwassenen was zeer interessant. Toen we vertrokken kregen we nog veel aandacht van de kinderen, het was bijna een processie tot aan onze slaapplaats! ;)

Toen we aankwamen van deze zonnige dag hadden we geen tijd om uit te rusten want vanavond koken we zelf een Belgische maaltijd. Uiteraard gebeurde dit ook op onze manier en werden ook de mannen meteen aan het werk gezet. Nadat we samen vele wortels en aardappelen hadden geschild mocht het resultaat er zijn: heerlijke pejkesstoemp met een goei stukske kiek! Dat was smullen! De Afrikaanse jongeren vonden het ook heel lekker, maar uiteraard niet pikant genoeg… dan nog maar wat “piment” erop.

’s Avonds hebben we nog gezellig samen gebabbeld, veel gelachen en daarna was het weeral tijd om te gaan slapen zodat we uitgerust zijn voor onze laatste dag samen met de Afrikaanse jongeren!!

HOUDOEE!! J

Reacties