Dag 7 van de inleefreis: een duurzame dag


Een nieuwe dag!
Vandaag stond er weer van alles op het programma. Zo begonnen we de dag met een infosessie over afval en de gevolgen daar van. Aan de hand van een filmpje zagen we hoe een stad van Senegal het grote afvalprobleem aanpakte. Hierbij legde Ingrid uit waarom het belangrijk is om het probleem aan te pakken. 

We probeerden onze Afrikaanse vrienden ook zeker duidelijk te maken dat afval niet alleen hier aan gepakt moet worden maar ook bij ons. Alle kleine beetje helpen en daarom besloten we om onze handen uit de mouwen te steken en het afval bij de plaatselijke markt op te ruimen en te sorteren. Al snel werden we geholpen door vele enthousiaste kinderen. Dit is voor hen alvast een goede les, hopelijk nemen zij dit mee. En doen ze het in de toekomst ook. 
 Bij aankomst lieten we zien dat afval niet perse afval moet zijn, maar ook terug gebruikt kan worden in vorm van nuttige dingen, zoals herbruikbare zakjes.
Na het middageten was het tijd voor een spel over de ontwikkelingsdoelstellingen (meer informatie op de website van VVSG). Aan de hand van verschillende vragen werden we aan het denken gezet over hoe niet alleen de gemeente en het land, maar ook wijzelf een steentje kunnen bijdragen. Zo ging het bijvoorbeeld over gendergelijkheid en toegang tot proper water. Zo leerden wij van Maxime dat zijn organisatie sport ook mogelijk maakt voor meisjes en hij hoopt dat er in de toekomst meer ruimte zal zijn voor bijeenkomsten die sensibiliseren over gendergelijkheid (SDG 5).

Na deze interessante en leerrijke middag vertrokken we opnieuw richting een dorpje voor het brengen van de sketch. In Allahe bezochten de plaatselijke schooltuinen en een productiecentrum voor rijst en ananassap. Kregen een interessante uitleg en nadien kregen we als souvenir een paar flesjes ananassap mee naar huis. De vrijwilligers waren ook zeer dankbaar voor de aardbeienzakjes die wij bij ons hadden.

Toen we op het dorpsplein aankwamen voor de sketch werden we opgeschrikt door drie voodooreuzen. Net als het koor van de dorpsvrouwen wensten ze ons welkom in hun dorp, we voelden ons meteen op ons gemak. (ook al waren de voodooreuzen een beetje eng)

Na brengen van onze sketch was het weer tijd om richting huis te gaan. Hier sloten we de avond af met gezelschapspelletjes en leuke cultuurverhalen.
Morgen tijd voor de tweedaagse, wij kijken er alvast naar uit!

Reacties