1/9/2017 - offerfeest

Een vrije dag omwille van tabaski, la fête du mouton oftewel het Offerfeest voor de islam. Toch werken we door met wisselende deelnemers.
Nicole komt met wat vertraging toe. Ze heeft haar moeder vannacht naar het hospitaal gebracht.  Haar toestand is intussen stabiel.

Dynamiek
We zitten rond de tafel met Nicole en Cesare van de dienst bevolking en Celestin, de secretaris.
Nicole laat de resultaten zien van de eerste doorlichting van de 8 arrondissementen en de verbetervoorstellen. Daarna krijgen we een presentatie van de resultaten voor de geboorteregistratie. De nieuwe aanpak werkt. Alle betrokkenen zijn wakker geschud: ouders, sages femmes, arrondissementssecretarissen en commissarissen, chef de villages, en vooral de dienst bevolking. Opluchting en bewondering zijn nu ons deel. De SA’s kregen vorming over de procedure. Fouten zijn uit den boze. De aktes worden verdeeld in de centres de santé bij de inentingen van de nieuwgeborenen. De secretaris kan nog aanvullingen vragen zoals de voornamen. De ouders die de aktes niet hebben opgehaald worden persoonlijk uitgenodigd om ze te komen ophalen tijdens een groepsbijeenkomst. Daar krijgen ze toelichting over de procedure en het belang van de aangifte. Ouders komen nu ook de aktes van hun oudere kinderen ophalen. Op de foto’s kan je de tevredenheid van vooral de moeders over de nieuwe werkwijze zien.
Het scannen van de bestaande aktes kan eind september worden afgerond. De validatie en de verdeling van de niet opgehaalde aktes kan dan op volle toeren gebeuren.

De nieuwgeborenen hebben nu bestaansrecht.
Kinderen tussen 0 en 18 jaar hebben recht op een identiteit. Vele inwoners van Za-Kpota en andere gemeenten in Benin zijn niet geregistreerd. Kinderen kunnen dan niet deelnemen aan examens. Als ze volwassen zijn kunnen ze geen bankrekening openen, een rijbewijs halen of een lening afsluiten. Ze kunnen ook niet deelnemen aan verkiezingen. Ook voor die groep zal de dienst bevolking een plan maken en uitvoeren om stap voor stap deze scheefgegroeide situatie recht te zetten.

Wat geldt voor de geboorte geldt ook voor de dood.
In Za-Kpota worden nauwelijks overlijdens geregistreerd. Ze beschouwen een overlijden als een familiale gebeurtenis. Er zijn nochtans vele redenen om dit wel te aan te geven. Overheidspersoneel heeft recht op een weduwepensioen. Erfenissen kunnen maar worden afgedwongen op basis van een overlijdensakte. De dienst bevolking gaat in de sensibilisering ook hier op inzetten. Niet in het minst in het belang van de vrouw. Volgens het gewoonterecht en de voorrang voor de mannelijke opvolger staan vrouwen nog vaak in de kou bij het overlijden van een ouder of man.

Polygamie vraagt om een maatschappelijke aanpak.
De dienst bevolking verkiest om nu nog niet volop in te zetten op registraties van huwelijken. Wie dit wil, kan trouwen voor de wet. In een landelijke omgeving waar grootfamilies de grond bewerken en voor elkaar zorgen bij ziekte en overlijden krijgt polygamie nog steeds de voorkeur. NGO’s sensibiliseren rond vrouwenrechten en sociale bescherming.

Papier versus computer.
Het papieren archief blijft belangrijk zolang niet alle gescande aktes zijn gevalideerd en de volets 2 zijn overgedragen aan het tribunaal. De cartonnage van de registers wordt uitgevoerd van zodra alle aktes zijn gescand. Het digitaliseren van de 8 arrondissementele bureaus is de volgende stap. Nicole beschikt niet over een laptop en vervoer. Een van de vijf laptops die gebruikt wordt voor de geboorteregistratie kan binnen enkele weken vrijkomen.

Evalueren van de samenwerking met de burgemeester, de tweede schepen en de voorzitter van de commissie internationale samenwerking.
Jef neemt het woord en spreekt vrijuit over de interne organisatie en het belang van een coördinator. Setondji en Antoine herkennen zich in de analyse en willen nadenken over de inschakeling van een consultant en het profiel van een coördinator. Iedereen is het erover eens dat de samenwerking na drie jaar zijn vruchten afwerpt en een betere dienstverlening aan de bevolking vorm krijgt.

Het kader zet als volgende groep sterktes, zwaktes en verbetervoorstellen op een rijtje.
Celestin, Ernest, Rufine, Appolinaire, Jef en ik lichten om beurten twee punten toe die we voor ons zelf noteerden. Er zijn opvallende gelijkenissen. Bovendien willen onze collega’s samen met ons nadenken over wederkerigheid. We kunnen de oefening niet afronden omdat onze volgende gasten reeds zijn toegekomen. We spreken af om in de komende dagen drie prioriteiten aan te duiden in de lijst van verbetervoorstellen en af te toetsen hoe we daarbij kunnen uitgaan van de sterktes en de zwaktes worden weggewerkt.

Schooltuin of volwaardige richting landbouw in CCFP.
Epiphane van de NGO Aldipe geeft de resultaten weer van de begeleiding rond de schooltuinen van de voorbije maanden. De 7 scholen waar we composttoiletten hebben geïnstalleerd hebben allemaal materiaal gekregen en zijn gestart met het omheinen en klaarmaken van de bedden. In bijna alle scholen is er een probleem van water voor de irrigatie van de velden. We wisselen van gedachten over irrigatie versus infiltratie, put of citerne. We besluiten dat Aldipe, de scholen en de gemeente de waterbevoorrading en het gebruik eerst beter in kaart brengen rekening houdend met de prioritaire noden (dorp, centre de santé, school, huishouden,…). De hoeveelheid organisch materiaal is nog beperkt. Het gebruik van de toiletten vraagt verdere opvolging. In het driemaandelijks rapport vinden we per school een overzicht van alle activiteiten.
Dan stellen we de vraag aan de twee schooldirecteurs van het CCFP of de richting landbouw zal opstarten bij het begin van het nieuwe schooljaar half september. Er is nog geen erkenningsaanvraag ingediend en er is ook geen pedagogisch of financieel plan. We toetsen de bereidheid af om een jaar te werken aan de uitbouw van de schooltuin onder begeleiding van Aldipe en van deze periode gebruik te maken om een onderbouwde aanvraag in te dienen die ook is goedgekeurd door het comité de gestion en de gemeenteraad van Za-Kpota. We stellen hen ook voor om aan de scholenbandpartner te vragen of zij hier een bijdrage aan kunnen leveren.

Na de ruwbouw ook de afwerking.
Het CCFP heeft reed een afdeling bouw. Dankzij de financiële steun van een externe partner voor een periode van drie jaar kunnen ze een afdeling "carrelages" of "vloeren" opstarten. De technisch directeur is in zijn nopjes.

De scholenband met VITO verder uitbouwen.
De voorbije twee jaar hebben twee delegaties van VITO het CCFP bezocht. De basis voor een uitwisseling tussen leerlingen, leerkrachten en directie is gelegd. Bart stuurde ons tijdens zijn vakantie nog een lijstje met vragen door die we bespreken. Communicatie is een van de sleutelwoorden voor een goede samenwerking net als bij de stedenband.
De directeurs beloven ons tegen volgende week een overzicht te geven van alle contactgegevens van directie en leerkrachten. Communicatie via WhatsApp geniet de voorkeur. We dringen aan op regelmatige contacten om de band levendig te houden. We toetsen ook af of een tegenbezoek in oktober of november 2017 haalbaar is en of zij voorstellen hebben voor een klein project dat met de opbrengsten van Zuiddag zou kunnen worden gefinancierd. We vragen hen ook om op basis van de evaluatie van het bezoek vorig jaar voorstellen te doen voor de verdere uitbouw van de scholenband.

We sluiten de dag af op het terras met een drankje en de eeuwige sauce de tomates met couscous en vis.

Jef & Hilt

Reacties

Een reactie posten