9/9/2017 - Op cultureel bezoek in Za-Kpota en omgeving

Het is weekend en de boog kan niet altijd gespannen staan.
De laatste dagen van ons bezoek maken we ruimte om een stukje cultureel erfgoed te leren kennen in Za-Kpota en Bohicon. De cultuur en gewoonten horen immer ook bij het ontdekken van een land.
Daarnaast is het ook belangrijk om te ontdekken wat onze jongeren het meest zou kunnen aanspreken tijdens hun inleefreis het komende jaar. We houden toch steeds een doelstelling in ons achterhoofd...

In de voormiddag worden we op sleeptouw genomen door Célestin met zijn 3 kinderen en schoonzus. Hij neemt ons mee naar het paleis van de koning in Tindji. De koning is zelf niet thuis, maar we krijgen een  rondleiding in het paleis langs alle symbolen die op de muren geschilderd staan.






Van daaruit gaat het naar het koninkrijk Abomey. Het oudste koninkrijk van Benin en internationaal gezien het meest gekende. We gaan hier het paleis niet bezoeken, maar op het binnenplein verkopen ambachtslui artisanale producten. De souvenirs voor de thuisblijvers worden aangekocht.
Bovendien worden we hier getrakteerd op een extraatje dat ook onze reisbegeleiding vanuit Za-Kpota niet had voorzien. Voor het paleis is een inwijdingsritueel voor een nieuwe koning aan de gang.

Tegen de middag keren we terug naar het hotel in Bohicon. Na het middageten komt Appolinaire langs om ons de rest van de dag te vergezellen. Hij neemt ons mee naar het "village souterrain" in Bohicon. Een historische site met ondergrondse woningen. De site zelf is aangelegd als een park en zeer netjes onderhouden. In één woning kan je afdalen. Binnenin ziet het eruit als een stenen iglo met verschillende naastliggende kamers: een citerne voor wateropvang dat via het dak binnensijpelt, het woongedeelte heeft een trapsgewijs uitgekapt plafond. Hierdoor stroomt het water langs de rand af en komt er geen water in de ruimte te staan. Verlichting gebeurde met olielampjes.


Als afsluiter vragen we nog om langs te gaan op de markt van Bohicon. Samen met Appolinaire lopen we door de smalle markstraatjes en laten de geuren, kleuren, warmte en sfeer over ons heen komen. De vrouwen in het gezelschap kopen verschillende stoffen aan. In Afrikaanse kleding kruipt duidelijk meer stof, want ze verkopen de stoffen standaard in lappen van 3 of 6 meter.

Reacties