31/8/2017 - een dag van rapporten en bewijsstukken

Onze vrienden hebben gisteravond tot middernacht bijkomende rapporten en bewijsstukken moeten aanreiken aan de inspecteurs. Toch zijn ze vanochtend op tijd op de afspraak.

Eigen inkomsten verhogen om een beter dienstverlening uit te bouwen
Za-Kpota en Hoogstraten schreven zich samen met Dogbo en Roeselare, Bohicon en Zoersel, Toucountouna en Merelbeke en VVSG ( Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) en ANCB (Association Nationale des Communes du Benin) in op het landenprogramma voor Benin dat VVSG indiende in het federale programma voor ontwikkelingssamenwerking. De 4 stedenbanden zetten in op het verhogen van de capaciteit van de gemeenten om de eigen inkomsten te verhogen. De markten staan daarbij centraal. We starten met het overlopen van de resultaten die we beogen en leggen dan uit te wat er verwacht wordt op vlak van de rapportage en bewijsstukken

Taksen betrouwbaar innen en beheren.
Een grote uitdaging in een gemeente met een arme bevolking en met een jonge lokale democratie.
De dienst economie en financiën heeft het voorbije jaar ingezet op het beter innen van de gemeentelijke taksen op administratieve verrichtingen, markten, huur, uitbating van zandgroeven,… Alle inkomsten komen binnen via één loket, de guichet unique. Misbruiken komen daarmee makkelijker aan het licht en kunnen worden aangepakt. De resultaten zijn er. De inkomsten voor  de maanden maart tot juli stegen met 5 078 176 CFA of 33%. Er liggen ook heel wat aanbevelingen op tafel om de werking te verbeteren. We zullen maandelijks gegevens uitwisselen en Setondji dringt er als voorzitter van de commissie gemeentelijke internationale samenwerking ook op aan dat de commissies en de raad deze gegevens krijgen. Wij vragen op onze beurt om de gegevens over de markt apart te vermelden. We gaan nog in op hoe je fiscaal incivisme kan tegengaan en welke dienstverlening er staat tegenover de strengere gemeentelijke aanpak. Uitwisseling met andere gemeenten voor de software wordt dringend.

De sinaasappelketen in beeld.
Hoe concurrentieel is Za-Kpota tegenover andere productiegebieden?
Wat moeten we doen om de verkoop van de sinaasappelen te verbeteren?
De ngo "initiatives vertes pour un développement durable" (IVDD) brengt een voorlopig verslag uit van de studie van de sinaasappelketen. Het volledige rapport zal woensdag tijdens het bezoek van de volledige delegatie worden gepresenteerd. Er zijn nog volop enquêteurs op het terrein gegevens aan het verzamelen. De aanwezigen stellen vragen en geven aanvullingen. Ook Aldipe is aanwezig en zal de ngo aanvullingen bezorgen.
Na de presentatie bekijken we welke van de geplande acties al in uitvoering zijn en hoe we een tandje kunnen bijsteken. De aanwerving van een coördinator en een wachter voor de markt zijn daarbij cruciaal.

Doorlichtingsverslag 2016.
Za-Kpota haalt globaal een goede score op de doorlichting. De kritische bemerkingen komen in grote lijnen overeen met wat wij tijdens onze bezoeken en bij de uitvoering van de programma’s vaststellen. Een personeelstekort en een gebrek aan aansturing belemmeren een goed en performant bestuur. De werking van de verplichte gemeenteraadscommissies en de raad laten te wensen over. In 2016 maakte Za-Kpota net als vele andere gemeenten in Benin een politieke crisis door. Intussen lijkt de rust weergekeerd. Ook de opvolging van de werken door de service technique krijgt een zwakke score.

Terugkeren door de donkere nacht.
De dagen zijn kort in Benin. Tussen zes en zeven wordt het pikdonker. We rijden dus weer in het donker naar Bohicon. We blijven ons verbazen over het verkeer. Onverlichte fietsen kennen wij jammer genoeg ook nog! Onverlichte motors en auto’s en bomen over de weg dat is toch telkens schrikken. We waren weer opgelucht veilig in ons hotel te kunnen aankomen.

Geen foto’s.

Wie in deze blog op zoek is naar foto’s moeten we teleurstellen. We hebben de voorbije dagen doorgebracht in vergaderzalen en hebben onze handen vol met agenda’s en verslag nemen. Van zodra de rest van de delegatie arriveert zullen we u echter niet op uw honger laten zitten.

Jef & Hilt

Reacties