6/9/2017 - Appelsienen in de kijker



Vandaag staat helemaal in het teken van de sinaasappelen.
We vertrekken al vroeg naar de plantage van de arrondissementscommisaris van Za-Kpota Centre, Emmanuel Houngan. We staan opnieuw versteld van de enorme afstanden en de slechte berijdbaardheid van de wegen. Het dorp, Za-Kekere, ligt er schilderachtig bij in de heuvels.  We rijden vast met de bus en er komt langs alle kanten volk aangelopen om de wagen terug vlot te krijgen.
We lopen door de oude en nieuwe plantage van Emmanuel. We stellen met eigen ogen vast dat er op vlak van kwaliteitsvolle productie nog veel werk aan de winkel is. In de oude plantage zien we verschillende bedreigingen: schimmels, witvlieg, parasieten, rottende sinaasappels, verarmde bodem,... Ze combineren de sinaasappels met de  teelt van bonen, pindanoten, maniok,… We zien de landarbeiders en kinderen aan het werk.
De uitdaging voor het sorteren, bewaren en vervoeren van de sinaasappels zijn nog groter.
Op de terugweg zien we dat op andere plantages een aantal principes die we in Centre Songhai hebben gehoord worden toegepast zoals de groenbemesting rond de stam.
Het terreinbezoek zal ons helpen om de resultaten van de studie later op de dag te kaderen.




Verzamelen op de marktplaats
Op de sinaasappelmarkt hebben de producenten en verkoopsters verzamelen geblazen. De topmomenten van productie zijn juni en augustus en in mindere mate november tot midden februari. De sinaasappelen worden niet gewogen maar verkocht per eenheid (een bad, een zak of een wagen met bache). De gemeente heft belastingen bij de verkopers voor de standplaats op de markt en bij de opkopers. De verkopers zijn echter misnoegd omdat de marktplaats niet beantwoordt aan de noden (geen bewaking, verlichting, water, toiletten en onvoldoende capaciteit). Rufine probeert de aanwezigen met vuur te overreden om toch taksen te betalen zodat verder kan geïnvesteerd worden in de uitbouw van de markt. Ook in het federale programma zijn middelen voorzien voor de betere uitrusting en een beter beheer van de markt.
We spreken met de gemeente af om op korte termijn actie te ondernemen om kleine verbeteringen aan te brengen en op basis van de studie de investeringen in te plannen. Wat zonder veel inspanning kan gebeuren is het bewaren van de sinaasappelen onder de hangars, het verwijderen van de rotte sinaasappelen, …

Verwerking
Terug in het gemeentehuis bekijken we de foto’s die we tijdens vorige bezoeken hebben gemaakt van de twee verwerkingsfabrieken. Een bezoek is omwille van tijdsgebrek niet haalbaar. De installaties zijn ook niet operationeel en er zijn geen techniekers aanwezig om toelichting te geven. Bovendien beschikken we zelf ook niet over de nodige expertise om de installaties te beoordelen. Ook dat is onderwerp van de studie.

Sinaasappelproductie in Za-Kpota onder de loupe
De ngo IVDD - Initiatives Vertes pour un Developpement Durable - heeft de voorbije dagen niet stil gezeten. Ze hebben dag en nacht gewerkt om de resultaten te bundelen en te presenteren.
De beide burgemeesters lichten het belang toe van de studie en van de samenwerking tussen alle actoren. De burgemeester van Za-Kpota wijst ook op de verantwoordelijkheid van de nationale overheid. We bekijken ook de videotoespraak van de directeur van Coöperatie Hoogstraten. Met dank aan Gaston, Steve en Marc. Beeld zegt meer dan woorden. Versterking van de samenwerking tussen alle actoren van de keten is het sleutelwoord voor succes.
Dan stellen de verschillende medewerkers van IVDD de resultaten voor. We krijgen meer zicht op de productie en handel en vooral op de concurrentiepositie van Za-Kpota tegenover andere productieregio’s. We vragen het voorstel van actieplan verder uit te werken en te budgetteren. De uitdaging is enorm.

Afsluiter op zijn Euroafrikaans
We sluiten de dag af in het restaurant la palmerie. We genieten van een moment van rust en een pizza en nemen de tijd om indrukken uit te wisselen. Er komt de hele dag heel veel op je af. Het is vaak verhelderend om te horen hoe anderen aankijken tegen de dingen.

 Wedstrijd woensdag 6 september  :
Stuur een mail naar ingrid.brosens@hoogstraten.be  met titel:  woensdag  6 september - SDG 12 en je naam en voeg een foto, tekening, tekst of een slogan over jouw bijdrage aan een goede gezondheid en welzijn in Hoogstraten toe.


Je kan ook meedoen door je bijdrage op te sturen naar: stadsbestuur Hoogstraten - dienst mondiale samenwerking - Vrijheid 149 - 2320 Hoogstraten

Reacties