2/9/2017 - de zon schijnt en geeft energie

Vandaag ontbijten we opnieuw op het terras en genieten van de zon die voor het eerst echt doorbreekt. We kaarten nog wat na over de voorbije dagen en nemen dan het contract van de zonnekiosk en het financiële luik nog even door. Het is wachten op Appolinaire die nog maar eens bijkomende documenten aan de inspectie moet bezorgen en vanochtend nog aan het programma voor volgende week heeft gewerkt.

Het onvermijdbare motorongeval.
Op weg naar Dogbanlin zien we een volkstoeloop naast de weg. De onrust is zichtbaar. Het verkeer vertraagt. Een gele bus staat langs de weg. We merken enkele blanken op en herkennen de delegatie van Merelbeke. De chaos laat echter niet toe om te stoppen en hen te groeten. Er is een ongeval gebeurd. De motor van het slachtoffer ligt nog langs de weg. We betreuren dit en de vele andere verkeersslachtoffers en hopen dat onze collega’s veilig toekomen in Toucountouna. We wensen hen een succesvol werkbezoek.
We ontmoetten de voorbije dagen ook al enkele meisjes uit Merelbeke die op inleefreis zijn voor drie weken. Eerst een week kennismaken met het land, dan verblijven ze een week samen met jongeren uit Toucountouna in een centrum om tot slot te logeren in gezinnen.

Bezoek aan de zonnekiosk in Dogbanlin.

We komen toe in Dogbanlin waar Marcel KINI, de gerant, en Anselme KINI, technieker in zonne-energie ons opwachten. Ook Basile, de tweede schepen en het dorpscomité sluiten aan. We maken een stand van zaken op om te onderzoeken waarom de vooropgestelde cijfers over rendabiliteit niet worden gehaald. Een grote teleurstelling volgt: 12 van de 80 lampen zijn in panne, de vooropgestelde gebruikstijd van drie dagen is er slechts een, de lampen worden ook niet dagelijks opgehaald, de afstand naar de woonplaats speelt daarin een grote rol, de lampen zijn niet aangekocht door de bewoners maar gratis verdeeld, de gsm’s worden geladen bij andere dorpsbewoners, de laadstroomregelaar was te zwak waardoor de batterij opwarmde,…  we bekijken ieders rol in de zoektocht naar een oplossing en maken afspraken over verdere opvolging. Het dorpscomité benadrukt dat de nood aan verlichting groot is en dat ze geïnteresseerd blijven in de lampen. Ze beseffen maar al te goed wat de voordelen zijn tegenover de olielampen (financieel, lichtkwaliteit, brandgevaar en gezondheidsrisico's). Ze begrijpen nu ook het concept beter. Aan ons om met Solar zonder Grenzen een evaluatie te maken en te bekijken of we met doorgaan of op zoek gaan naar alternatieven. Bij het afscheid poseren we bij de foto van de zonnekiosk met de platen van de duurzame ontwikkelingsdoelen.




Wedstrijd zaterdag 2 september:
Stuur een mail naar ingrid.brosens@hoogstraten.be met titel: zaterdag 2 september - SDG 7-9-13 en je naam en voeg een foto, tekening, tekst of een slogan over jouw bijdrage aan betaalbare en duurzame energie, duurzame industrie, innovatie en infrastructuur of klimaatactie in Hoogstraten toe.
Je kan ook meedoen door je bijdrage op te sturen naar: stadsbestuur Hoogstraten - dienst mondiale samenwerking - Vrijheid 149 - 2320 Hoogstraten

Zwembad eindelijk in gebruik.
Enkele jongeren en gezinnen zakken nu toch af naar het zwembad bij het hotel. Ze behoren duidelijk tot de hogere middenklasse. Jef maakt duidelijk indruk en mag mee op de foto.
Een goede zweminstructeur zou hier de handen vol hebben. De hondjesslag is de meest gebezigde.
Jef verrast bij het eten van spaghetti met vork en mes en stuurt een foto naar de delegatie. Hilt's eetgewoonten zijn intussen Afrikaans.



Planning, opvolging en bewijsstukken.
We overlopen nogmaals de documenten voor rapportering en bespreken de feuilles de route die onze collega’s hebben uitgewerkt. Technische problemen zorgen voor vertraging. We bespreken of het nuttig is om bijkomende instrumenten voor opvolging aan te reiken.

Afsluiten van de werkweek.

Om 19 uur besluiten we dat  het tijd is om een drukke werkweek af te sluiten. We willen ook graag buiten het hotel gaan eten. Betrouwbaar vervoer met een auto is niet zo snel geregeld. Jef ik willen ons zeker ‘ s avonds niet op een motor wagen. Toch genieten we van een avond in La Palmerie.

Jef & Hilt

Reacties