4/9/2017 - Centre Songhai, een inspirerend voorbeeld

Van Cotonou naar Porto Novo
Een deel van de delegatie is voor de eerste keer in Afrika. Ze maken kennis met een bruisende stad. Motors, auto’s en vrachtwagens zoeken hun weg. Straatvegers zijn in het centrum overal aan het werk om het afval op te ruimen. Aan de rand van de stad gebeurt dit niet en staan schapen en geiten op de veemarkt tussen plastic en ander afval. Overal zijn verkopers: langs de weg, op kruispunten, in winkels,… en overal wordt gebouwd. Een kleurrijke stad ook door de kleding, de reclameborden,…

Op tijd op plaats van de afspraak
We arriveren op tijd op de afspraak en danken onze chauffeur Crespain die ons veilig tot daar heeft gebracht. Niemand van ons zou zich in dit verkeer willen wagen. Ook de delegatie van Za-Kpota is gearriveerd. Augustin, Claire en Antoinette als vertegenwoordigers van de producenten en revendeuses en het marktcomité. Clément en Appolinaire in een dubbelrol van schepen of ambtenaar en grote producent. Epiphane en zijn stagiair vanwege Aldipe die een proefveld hebben voor sinaasappelteelt. En tot slot Setondji als voorzitter van de commissie internationale samenwerking en de kaderleden: Celestin, Ernest en Erik. We willen zien hoe ze in Songhai de hele keten van productie tot bewaring, verwerking en commercialisatie vorm geven.

Kennismaken met circulaire economie en landbouw
Songhai kiest radicaal voor een geïntegreerd systeem van duurzame biologische of agrologische landbouw. Niets gaat verloren. Alles is grondstof en komt in een kringloopsysteem. Dat geldt voor de productie van planten, dieren en vissen. Mest van de dieren wordt gebruikt om compost te maken. Het slachtafval om vliegenlarven te kweken voor de vissen. De toiletten hebben geen septische put. Het zwarte water wordt in verschillende overlopende bassins gaandeweg gezuiverd door waterhyacinten en daarna gebruikt om akkers te bevloeien en visvijvers te vullen waar dan weer algen groeien. Het groene water maakt dan weer dat de vogels de vissen niet komen weghalen. Men kruist de inlandse kip bicyclette met hoge poten die bestand is tegen ziektes met de vleeskip die zeer ziektegevoelig is in dit klimaat. Het vee wordt gevaccineerd met niet chemische middelen. Ook alles van de palmnoten wordt gebruikt. De tak van de noten om paddestoelen te kweken. De geplette pit om zeep te maken. De vrucht om rode olie te maken en moambe,…
Daarnaast hebben ze de secundaire en tertiaire productie. Ze maken zelf landbouwmachines en produceren 57% van de eigen energie via biogasinstallaties en zonnepanelen. Ze verwerken ook de landbouwproducten op artisanale en semi-industriële wijze. Ze maken waterfilters, bewaarpotten en verbeterde vuurtjes die minder hout verbruiken.
Ze hebben tot slot ook een onderzoeks- en opleidingscentrum waar ze alle ervaring en kennis delen. Neem zeker eens een kijkje op hun website!






Proeven van de resultaten van de arbeid
‘s Middags eten we met zijn allen in het restaurant van Songhai. We genieten van de lekkere erwten, de vis of de kip en rijst met tomatensaus en piment.

Wat kunnen we leren voor de versterking van de  sinaasappelketen?
Na de algemene introductie die nodig was om te begrijpen hoe ze werken, verdiepen we ons in de teelt van agrumes. We starten met de artisanale verwerking tot sappen en confituren. Songhai geeft veertiendaagse opleidingen om sappen te leren maken. Wie de opleiding heeft gevolgd kan dan met beperkte middelen starten. Ze maken ananassap, mangosap en cocktails van sinaas, mango en ananas. Zuiver sinaasappelsap maken ze niet omwille van de bittere smaak van de zeste. We zien hoe de ananas gepureerd wordt. Om hygiënische redenen kunnen we de rest van de productie niet zien. Daarna gaan we naar de semi-industriële productie-eenheid van water en sappen. In de aanpalende afdeling zien we hoe ze nieuwe flessen maken en de hals en de dop van oude flessen recyclen. Tot slot zien we ook hoe ze plastic recycleren en er vuilnisbakken, emmers, werktuigen, buizen,… van maken.
We zetten ons in de schaduw en Serge, onze zeer bevlogen en onderlegde gids, deelt zijn kennis over de productie van kwaliteitsvolle oranges. Keuze van plantgoed, bemesting, onderhoud, ziektevoorkoming en bestrijding met natuurlijke middelen, het komt allemaal aan bod. De stagiair noteert alles en maakt foto’s om de kennis verder te delen. Ook de bewaring en het transport komen nog aan bod en het belang van de hygiëne op de markt. We spelden Serge als dank een pin op van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Een betere ambassadeur kunnen we ons niet voorstellen.

Producenten en revendeuses zien nieuwe mogelijkheden
De producenten zien heel wat mogelijkheden om hun productie te verbeteren. Het gebruik van een mengeling van aftreksels van zaagsel, gember, pepers en look kan in een bepaalde verdunning ziektes voorkomen of verhelpen. Het verwijderen van afgevallen sinaasappelen gaat ziektes tegen. Een goede bodembedekking van 7 tot 10 cm dikte met groen materiaal verhindert uitdroging van de bodem en verrijkt die met compost. En de groei van onkruid wordt vertraagd. Hoewel we soms de indruk hadden dat de aandacht verslapte en er te weinig aandacht was voor vertaling naar het Fon, herhaalden de producenten de hele lijst van mogelijke maatregelen om de productie te verhogen en kwaliteitsvolle producten op de markt te brengen.
Ook de revendeuses geloven erin. Ze beseffen dat al bij de pluk een selectie moet gebeuren zodat aangetaste vruchten de andere niet besmetten. Ze wijzen op het belang van goed transport en stockage. Ook op de markt moeten slechte producten verwijderd en gecomposteerd.
Ze danken de burgemeester dat ze de tijd wilde nemen om samen met hen Songhai te bezoeken.


Burgemeester en secretaris
Dezelfde zon, andere grond, een zelfde doel
Na het avondmaal - Afrikaans voor onze vrienden met pâte noire en groenten en spaghetti voor ons - sluiten we af. Celestin en Tinne danken iedereen en geloven dat het inspirerend voorbeeld van Songhai ons - met respect voor elkaars eigenheid - kan brengen naar ons doel.




Wedstrijd maandag 4 september:
Stuur een mail naar ingrid.brosens@hoogstraten.be  met titel: maandag 4 september- SDG 1, 2 of 12 en je naam en voeg een foto, tekening, tekst of een slogan over jouw bijdrage aan de strijd tegen armoede, honger of voor verantwoorde consumptie en productie in Hoogstraten toe.

Je kan ook meedoen door je bijdrage op te sturen naar: stadsbestuur Hoogstraten - dienst mondiale samenwerking - Vrijheid 149 - 2320 Hoogstraten

Reacties