4/9/2017 - Centre Songhai, een inspirerend voorbeeld
Van Cotonou naar Porto Novo
Een deel van de delegatie is voor de eerste
keer in Afrika. Ze maken kennis met een bruisende stad. Motors, auto’s en
vrachtwagens zoeken hun weg. Straatvegers zijn in het centrum overal aan het
werk om het afval op te ruimen. Aan de rand van de stad gebeurt dit niet en
staan schapen en geiten op de veemarkt tussen plastic en ander afval. Overal
zijn verkopers: langs de weg, op kruispunten, in winkels,… en overal wordt gebouwd.
Een kleurrijke stad ook door de kleding, de reclameborden,…
Op tijd op plaats van de afspraak
We arriveren op tijd op de afspraak en danken
onze chauffeur Crespain die ons veilig tot daar heeft gebracht. Niemand van ons
zou zich in dit verkeer willen wagen. Ook de delegatie van Za-Kpota is
gearriveerd. Augustin, Claire en Antoinette als vertegenwoordigers van de
producenten en revendeuses en het marktcomité. Clément en Appolinaire in een
dubbelrol van schepen of ambtenaar en grote producent. Epiphane en zijn
stagiair vanwege Aldipe die een proefveld hebben voor sinaasappelteelt. En tot
slot Setondji als voorzitter van de commissie internationale samenwerking en de
kaderleden: Celestin, Ernest en Erik. We willen zien hoe ze in Songhai de hele
keten van productie tot bewaring, verwerking en commercialisatie vorm geven.
Kennismaken met circulaire economie en
landbouw
Songhai kiest radicaal voor een geïntegreerd
systeem van duurzame biologische of agrologische landbouw. Niets gaat verloren.
Alles is grondstof en komt in een kringloopsysteem. Dat geldt voor de productie
van planten, dieren en vissen. Mest van de dieren wordt gebruikt om compost
te maken. Het slachtafval om vliegenlarven te kweken voor de vissen. De
toiletten hebben geen septische put. Het zwarte water wordt in verschillende
overlopende bassins gaandeweg gezuiverd door waterhyacinten en daarna gebruikt
om akkers te bevloeien en visvijvers te vullen waar dan weer algen groeien. Het
groene water maakt dan weer dat de vogels de vissen niet komen weghalen. Men
kruist de inlandse kip bicyclette met hoge poten die bestand is tegen ziektes
met de vleeskip die zeer ziektegevoelig is in dit klimaat. Het vee wordt
gevaccineerd met niet chemische middelen. Ook alles van de palmnoten wordt
gebruikt. De tak van de noten om paddestoelen te kweken. De geplette pit om
zeep te maken. De vrucht om rode olie te maken en moambe,…
Daarnaast hebben ze de secundaire en
tertiaire productie. Ze maken zelf landbouwmachines en produceren 57% van de
eigen energie via biogasinstallaties en zonnepanelen. Ze verwerken ook de
landbouwproducten op artisanale en semi-industriële wijze. Ze maken
waterfilters, bewaarpotten en verbeterde vuurtjes die minder hout verbruiken.
Ze hebben tot slot ook een onderzoeks- en
opleidingscentrum waar ze alle ervaring en kennis delen. Neem zeker eens een kijkje
op hun website!
Proeven van de resultaten van de arbeid
‘s Middags eten we met zijn allen in het
restaurant van Songhai. We genieten van de lekkere erwten, de vis of de kip en
rijst met tomatensaus en piment.
Wat kunnen we leren voor de versterking van
de sinaasappelketen?
Na de algemene introductie die nodig was om
te begrijpen hoe ze werken, verdiepen we ons in de teelt van agrumes. We starten
met de artisanale verwerking tot sappen en confituren. Songhai geeft
veertiendaagse opleidingen om sappen te leren maken. Wie de opleiding heeft
gevolgd kan dan met beperkte middelen starten. Ze maken ananassap, mangosap en
cocktails van sinaas, mango en ananas. Zuiver sinaasappelsap maken ze niet
omwille van de bittere smaak van de zeste. We zien hoe de ananas gepureerd
wordt. Om hygiënische redenen kunnen we de rest van de productie niet zien.
Daarna gaan we naar de semi-industriële productie-eenheid van water en sappen.
In de aanpalende afdeling zien we hoe ze nieuwe flessen maken en de hals en de
dop van oude flessen recyclen. Tot slot zien we ook hoe ze plastic recycleren
en er vuilnisbakken, emmers, werktuigen, buizen,… van maken.
We zetten ons in de schaduw en Serge, onze
zeer bevlogen en onderlegde gids, deelt zijn kennis over de productie van
kwaliteitsvolle oranges. Keuze van plantgoed, bemesting, onderhoud,
ziektevoorkoming en bestrijding met natuurlijke middelen, het komt allemaal aan
bod. De stagiair noteert alles en maakt foto’s om de kennis verder te delen.
Ook de bewaring en het transport komen nog aan bod en het belang van de hygiëne
op de markt. We spelden Serge als dank een pin op van de duurzame
ontwikkelingsdoelen. Een betere ambassadeur kunnen we ons niet voorstellen.
Producenten en revendeuses zien nieuwe
mogelijkheden
De producenten zien heel wat mogelijkheden om
hun productie te verbeteren. Het gebruik van een mengeling van aftreksels van
zaagsel, gember, pepers en look kan in een bepaalde verdunning ziektes
voorkomen of verhelpen. Het verwijderen van afgevallen sinaasappelen gaat
ziektes tegen. Een goede bodembedekking van 7 tot 10 cm dikte met groen
materiaal verhindert uitdroging van de bodem en verrijkt die met compost. En de
groei van onkruid wordt vertraagd. Hoewel we soms de indruk hadden dat de
aandacht verslapte en er te weinig aandacht was voor vertaling naar het Fon,
herhaalden de producenten de hele lijst van mogelijke maatregelen om de
productie te verhogen en kwaliteitsvolle producten op de markt te brengen.
Ook de revendeuses geloven erin. Ze beseffen
dat al bij de pluk een selectie moet gebeuren zodat aangetaste vruchten de
andere niet besmetten. Ze wijzen op het belang van goed transport en stockage.
Ook op de markt moeten slechte producten verwijderd en gecomposteerd.
Burgemeester en secretaris
Dezelfde zon, andere grond, een zelfde doel
Na het avondmaal - Afrikaans voor onze
vrienden met pâte noire en groenten en spaghetti voor ons - sluiten we af.
Celestin en Tinne danken iedereen en geloven dat het inspirerend voorbeeld van
Songhai ons - met respect voor elkaars eigenheid - kan brengen naar ons doel.
Wedstrijd maandag 4 september:
Stuur een mail naar ingrid.brosens@hoogstraten.be met titel: maandag 4 september-
SDG 1, 2 of 12 en je naam en voeg een foto, tekening, tekst of een slogan over jouw
bijdrage aan de strijd tegen armoede, honger of voor verantwoorde consumptie
en productie in Hoogstraten toe.
Je kan ook meedoen door je bijdrage op te
sturen naar: stadsbestuur Hoogstraten - dienst mondiale samenwerking - Vrijheid
149 - 2320 Hoogstraten
Reacties
Een reactie posten