Afsluiten Boukombé

Dag 10
De hele nacht was er tamtamgeroffel te horen van een begrafenisceremonie voor een oude en dus gewaardeerde man. De enen hebben door alles heen geslapen, anderen hebben ervan wakker gelegen.
We genieten van een laatste ontbijt in de Tata Koubetti Victor waar de charmante Valérie ons bedient met de hulp van Jan. Mango’s snijden is vanaf nu geen probleem meer dankzij de les van onze chauffeur Lambert.

waterput
We bezoeken - na alweer een wachttijd met de verontschuldigingen en beloftes achteraf- een waterput gerealiseerd met de steun van Protos. Avant,  pendant en après, dat zijn kort samengevat de stappen om tot de bouw over te gaan. Eerst zoekt men de wateraders op; daarna gaat men in overleg met de bevolking over tot de plaatsing van de pomp en zoekt men drie potentiële verantwoordelijken; het dorp kiest uiteindelijk de verantwoordelijke. Na de realisatie organiseert de begeleidende ngo sensibilisatiecursussen over de hygiëne rond de pomp en het gebruik van water thuis. Elke familie betaalt 200 CFA ( 0.3 euro) per maand aan de verantwoordelijke die 25 % ontvangt voor de boekhouding en het onderhoud van de pomp. De rest van de inkomsten gaan naar de gemeente voor het groter onderhoud.

vrouwen vermarkten fonio
We brengen ons laatste bezoek aan een vrouwencoöperatie die o.a. fonio, rijst, mais, …verwerken. Er zijn 1.200 vrouwen aangesloten, die allen alfabetiseringscursussen of volwassenenonderwijs hebben gevolgd. Deze vrouwenorganisatie verstrekt ook microkredieten. Fonio, een graansoort, bevat geen gluten en is zeer goed voor diabetici – het is een echt streekproduct. Justine, het driejarige dochtertje van een van de vrouwen, steelt alle harten. We kunnen het niet laten om allerlei reorganisatievoorstellen te bedenken J.

Volgens Dirk Willemse, medewerker van Plan België en lid van onze werkgroep Stedenband, is  Plan heel actief in Benin voor de promotie van onderwijs voor kinderen en speciaal voor meisjes. Mooie afbeeldingen op de muren in het dorp zijn het bewijs dat ze hier heel goed werk leveren.
’s Middags hebben we onze afsluitende bijeenkomst. Een totaal andere aanpak dan in Za-kpota. De burgemeester neemt het woord. Een document met bevindingen en engagementen wordt geprojecteerd met de vraag om dit te tekenen. We vragen om één passage te schrappen omdat we ons nog niet kunnen engageren en Jef legt op zijn beurt onze bevindingen toe met de vraag om deze ook in de nota op te nemen. Opnieuw stellen we vast dat er nauwelijks raadsleden aanwezig zijn. Na uitwisseling van geschenken nemen we afscheid.
Vermoeid beginnen we aan de rit naar Natitingou – anderhalf uur op een hobbelige landweg. We betreuren géén moment onze keuze om de voorbije dagen in Boukombé te overnachten, om de dagelijkse vermoeiende verplaatsing te vermijden.
Bij aankomst in Natitingou genieten we van de rust en een verfrissende pint.

Reacties

  1. Opnieuw een boeiend verslag. Nu nog werken aan de reorganisatievoorstellen.....
    Ivan Van Driessche

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten