Een warm welkom in Za-Kpota

Reisverslag dag 3 - woensdag 8 mei 2013

In de ochtend haalt de viceparlementsvoorzitter Boniface de delegatie af aan het hotel voor een eerste kennismaking met de gemeente Za-Kpota. Tot onze verrassing staan een enorm aantal schoolkinderen, vrouwen, mannen en de voltallige gemeenteraad ons op te wachten.
We ontvangen bij aankomst ook de sleutel tot de gemeente en we lopen over het zuiverende en verfrissende water dat twee meisjes uitgieten over de rode grond. 
Centraal Za-kpota lijkt een beetje op Hoogstraten: één langgerekte straat en vele  scholen. De velden zijn goed verzorgd en zowel mannen, vrouwen en kinderen bewerken de velden, krom gehurkt met enkel een hak.
Daarna genieten we van een geweldig ontvangst in het jeugdcentrum met zangkoren en 'griots' of vertellers die de verwezenlijkingen van de verkozenen bespreken en acrobatisch dansen. De verschillende koren ijverden om de beste te zijn en ontvangen van de burgemeester en de deputé geld om hun appreciatie te tonen.
In de buitenlucht onder de mangoboom hebben we een voorstelling en discussie over onze en hun politieke systemen en de werking ervan. Tenslotte maken we kennis met  de gemeentediensten in het oude en nieuwe gemeentehuis.
Spijtig genoeg zijn er geen vrouwen verkozen in de gemeenteraad. In oktober kunnen ze dit (misschien) rechtzetten.

ook de schoolkinderen stonden ons op te wachten
we voelden ons erg welkom
Ontvangst van de sleutel

registratie van de aanvragen voor een identiteitskaart

de secretaris en zijn ambtenaren

voorstelling van Hoogstraten

de onderburgemeester legt de bevoegdheden uit,
rechts naast hem zit de burgemeester



Reacties

  1. Wat een ontvangst...en de 'Jeffen' zien er stralend uit (ontvangst sleutel)! Doet mij denken aan mijn tijd in Lubumbashi en Likasi (1978)..de kinderen..de pistes...de dorpsraden...vergaderen onder de mangoboom...palmwijn...Denk dat jullie daar aan iets sterk bezig zijn..proficiat et bonne continuation! Ivan Van Driessche

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tinne Rombouts - Burgemeester9 mei 2013 om 23:32

    Beste delegatieleden,

    Wat een fantastisch ontvangst in Za-Kpota! :-)
    Het is fijn om te zien dat zij zich zo voorbereid hebben. Dat op zich is al positief voor een eventuele samenwerking.
    Dat het boeiende gesprekken zijn, is af te lezen van de geconcentreerde (idd voornamelijk mannelijke) gezichten op de foto's. Hopelijk zijn er de komende maanden voldoende sterke en dappere vrouwen in Za-Kpota die kansen krijgen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Kwestie van iets meer evenwicht te hebben. Zijn de voorbereidingen van de verkiezingen al te voelen?

    Muren als bescherming, bouwsels naast wegen en vooral het rode zand (dat werkelijk overal kruipt ;-) )doet herinneringen leven. Waarschijnlijk liggen jullie al te slapen in het "aanvaardbaar" hotel, dromend van de volgende boeiende dagen. Ik ben alvast benieuwd naar meer ervaringen, veel succes!

    mvg,

    Tinne Rombouts

    P.S. Feestende schoolkinderen hebben we ook hier in Hoogstraten. Gisteren heeft MNM het Spijker uitgeroepen tot 'strafste school'. (Kwestie om op de hoogte te blijven)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Indrukwekkend hé, die ontvangst...
    En Hilt en Jan, iets gehad aan de les Frans? Ziet er alvast een boeiende missie uit. Geniet er tegelijk ook van! Groetjes Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  4. jullie hebben wel een heel boeiende -vermoeiende - reis lees ik
    ik v olg jullie op de blog
    ik ben erg benieuwd om jullie ervaringen te horen
    tot binnen enkele dagen
    May Verheijen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten