Laatste werkdag en vertrek naar Hoogstraten

Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we naar onze afspraak bij ANCB (de Beninese tegenhanger van VVSG. We zouden ontvangen worden door de "Secretaire-Général", doch als we daar toekomen, merken we al direct dat er een en ander fout is gelopen. Blijkbaar is hij "en mission" (wat we al dikwijls gehoord hebben de voorbije weken, als er iemand niet beschikbaar is (of wil zijn).

Na wat heen en weer geloop worden we ontvangen door Annette, verantwoordelijke voor de programmawerking en Tristan, een Franse medewerker, die hier werkt in functie van de vele Franse gemeentes die een stedenband hebben in Benin. Zij geven ons een heel duidelijk beeld van de organisatie en van hun werking. We krijgen pertinente antwoorden op de vragen die we nog hadden na ons bezoek aan beide gemeentes Za-kpota en Boukombé.

Nadien bezoeken we nog een artisanale werkplaats, waar men bezig is om houten beeldjes en andere voorwerpen te maken. Een ideale plaats om nog wat cadeautjes te kopen. Ook dat hoort er natuurlijk bij!
We keren terug naar ons hotel om iets te eten en daarna hebben we een afspraak met de verantwoordelijke in Benin voor Protos, een Beglische organisatie die vooral begaan is met waterprojecten (waterputten, afvalwater, hygiëne enz). Ook nu wordt ons beeld van Benin, de werking van de gemeenten aldaar en van de samenwerking met de vele NGO’s weer wat aangescherpt.

We nemen afscheid van de man. En nu is het tijd om naar Hoogstraten terug te keren. Op het vliegveld worden we wel honderd keer gecontroleerd, de zakken en koffers tig keer binnenste buiten gekeerd,… Gelukkig geraken we allemaal door de controles en kunnen we ons in het vliegtuig richting Parijs nestelen. De vermoeidheid laat bij ons allemaal zijn sporen na. Een afkoeling in het niet erg lenterig aandoende België is misschien (?) voor sommigen een welkome afwisseling na de toch wel uitputtende Beninese hitte!

Reacties

  1. Afspraken in Afrika...zou een titel van een boek kunnen zijn. Hopelijk hebben jullie toch een juist beeld kunnen schetsen dat kan bijdragen tot acties en steun. Behouden thuiskomst !

    Ivan Van Driessche

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten