Een goed gevulde tweede dag

Reisverslag dag 2 - dinsdag 7 mei 2013

Vandaag reizen we verder naar Bohicon, waar Zoersel een stedenband mee heeft. Ze hebben ons verteld dat er een “aanvaardbaar” hotel zou zijn om het een paar dagen uit te houden.

meeting met vertegenwoordiger BTC Benin

Voor we kunnen vertrekken zijn er in de ochtend nog twee vergaderingen gepland in Cotonou. De eerste met een Vlaming zowaar, Michel  Francoys van de Belgische Technische Coöperatie in Benin. Hij schetst ons een algemeen beeld van hun werkzaamheden in Benin. Er gaat de komende 5 jaar maar liefst 55 miljoen euro naar de gezondheidszorg en de landbouw in twee departementen in het westen van Benin. Ook andere landen zijn hier actief. Wij zijn niet op elk detail ingegaan, maar hij heeft tenminste ons spervuur aan vragen goed doorstaan.

Daarna wilde de delegatie zich grondig informeren over de wettelijke situatie van de decentralisatie van de macht naar de gemeenten. Helaas, de vertegenwoordiger van de Beninese versie van de Vereniging Van Steden en Gemeenten, bleek niet thuis te geven. Dan maar vertrokken via de hoofdstad Porto Novo richting Bohicon.
Opvallend zijn de verkeersdrempels en nadar die zich her en der op de hoofdweg bevinden aan hospitalen en dorpen. Ook hier speelt de verkeersveiligheid een grote rol. Ook de politie en douane blijken een oogje in het zeil te houden in deze grensstreek met Nigeria.
 Verder valt op dat deze streek gekenmerkt wordt door zijn werkijver en tal van aanplantingen van vruchten als appelsienen en mango, zowel kleine als grote soorten. Hierover beslist de komende dagen meer.
's Avonds werd er nog druk gewerkt aan de voorstelling van Hoogstraten voor de gemeenteraad van Za-Kpota van morgenvroeg.
Ondertussen werden we blij verrast met een bezoekje van de burgemeester, de secretaris en de ontvanger van Za-Kpota, die ons alvast kwamen verwelkomen en om de eerste afspraken voor morgen te maken...


Straatbeeld Cotonou
 

Reacties

  1. Ook vanuit Bohicon wordt dit bezoek mee opgevolgd. Zij zien er zeker het nut van in om met buurgemeenten in België en Benin samen te werken. Foto's staan ook op onze facebookpagina www.facebook.com/noordzuidzoersel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel succes aan heel de delegatie. Aan Hilt Rigouts een gelukkige verjaardag gewenst (met taart?) van de collega's van Grondgebiedszaken, stadhuis Hoogstraten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. en hierbij nog late maar gemeende verjaardagwensen aan Hilt van Ilse Renard

      Verwijderen
  3. Hopelijk heeft het plaatselijke alternatief voor de taart gesmaakt! Jullie verslag, dat heel goed doorkomt,doet in elk geval watertanden. Wens jullie nog veel inspirerende en uitdagende ontmoetingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zonnige groeten vanuit Minderhout en proficiat aan Hilt met haar verjaardag...Mangotaart? Verder nog veel succes en dank voor de fijne verslagen! Ivan Van Driessche

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten