Mijmeringen

Je moet Afrika gezien, gevoeld, geroken en gehoord hebben om het te begrijpen. Warmte, plakkende hitte, vol met getoeter en gescheur van duizenden kleine moto’s, dat hét transportmiddel bij uitstek is. Een jonge, zelfs heel jonge bevolking, allemaal op zoek naar een toekomst  met één grote onduidelijkheid over wat deze brengt, wat die voor hen in petto heeft. Vrolijke, vriendelijke mensen die in hun ogen deze onzekerheid met zich meedragen en die nog niemand van hen kan wegnemen.
Dat immense continent met zijn adembenemende natuur, met zijn rode grond, zijn overvloedige vruchten wacht op een helpende en ondersteunende  hand.  Helpend om hun manier van leven mee te ontwikkelen, ondersteunen in die richting die het hen mogelijk maakt om uit deze uitzichtloosheid te geraken en een nieuwe toekomst te realiseren.
Dat heeft de bevolking van Hoogstraten al langer gezien. De gemeenetraad heeft daarom beslist  om een stedenband goed te keuren. Dat was onze opdracht tijdens onze missie hier in Benin. Luisteren, kijken, en beoordelen waar en hoe onze gemeente een andere gemeente in Benin kan helpen, wie ons hierbij vanuit Hoogstraten eventueel zou kunnen helpen en welke middelen wij hierbij kunnen inzetten om dit te realiseren.
Met de samenstelling van deze  groep was dit een stuk eenvoudiger. We hebben elkaar met onze verschillende achtergrond, visie en inzicht perfect aangevuld. Ernst en humor afgewisseld met emoties en verrassende momenten. Als wij erin slagen om aan de Hoogstraatse bevolking, de verantwoordelijken van het bestuur en de raden duidelijk te maken waar, hoe en wanneer we kunnen helpen, dan zijn we geslaagd in onze opdracht. De mensen van Benin hebben het nodig, de mensen van Hoogstraten kunnen het. Laat ons de verbinding zijn tussen hen en ons.

Reacties

  1. Mooie terugblik op de vooravond van jullie vertrek. Het zal afkicken worden in het frisse en natte Kempenland. Maar dit 'warme'gevoel pakt niemand jullie nog af en zal de basis zijn van een degelijke evaluatie die hopelijk leidt tot een echte en stevige stedenband. Een behouden thuiskomst en een warm bed en bad!Jef Huet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zal wennen zijn om terug in België te zijn. De eerste dagen voelen raar. Maar stilaan went het terug.
    Wens Anne veel beterschap en tot binnen kort.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je moet idd Afrika gezien hebben...Ben overtuigd dat Hoogstraten hier zijn steentje zal toe bijdragen.
    Behouden thuiskomst en geniet van een verdiende rust!

    Ivan Van Driessche

    BeantwoordenVerwijderen
  4. een zeer mooi stuk terugblik op jullie verblijf.
    Ik geloof dat je Afrika moet gevoeld en beleefd hebben en soms ben ik wel jaloers op jullie ervaring
    Jullie verwoorden het zeer mooi en dit getuigd van jullie diepgaande ervaring. Het zal jullie niet vlug loslaten maar we gaan, samen met jullie, er in Hoogstraten iets sterk van maken.
    Bedankt voor het meedelen van jullie ervaringen
    en nu wens ik jullie eerst een frisse douche, een zacht bed en een goeie thuiskomst waar je "thuiskomen" en wat rust kan ervaren en daarna begint het werk
    May Verheijen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten