Za-Kpota

Za-Kpota ligt in het departement Zou, in het centrum van Benin. Het heeft een oppervlakte van 409 km² en telt zo'n 113.000 inwoners. De gemeente telt 8 arrondissementen en 56 dorpen.
Za-Kpota bestaat uit twee grote agglomeraties: Za-Kpota-centrum en Tindji. In Tindji is tevens de grootste markt terug te vinden. De officiële taal is Frans. De bevolking bestaat uit Fon, Mahis, Yoruba en Dendi.
De bevolking leeft hoofdzakelijk van landbouw en in mindere mate van de handel en nijverheid. Zo stijgt bijvoorbeeld de productie van citrusvruchten. Men stuit echter vaak op organisatorische problemen, zoals het gebrek aan goed berijdbare toegangswegen naar de plantages en een gebrek aan overleg tussen de verschillende producenten. Daarbij tracht men de handel een zekere boost te geven, maar dit is een traag proces gezien de beperkte middelen. De laatste jaren wordt bijkomend ingezet op veeteelt en visvangst.
De gemeenteraad telt 19 raadsleden. Uit de raad kiest men de burgemeester en twee schepenen. De gemeente heeft 45 personeelsleden in dienst. De gemeente wil de lokale economie versterken en de toegang tot en de kwaliteit van de dienstverlening aan de bevolking verbeteren. Zij wil inzetten op duurzame ontwikkeling en werken aan een beter bestuur. De gemeente geeft zelf aan dat de bouw van een gezondheidscentrum en de bouw van handelsruimte de belangrijkste realisaties zijn van de afgelopen jaren. De komende vijf jaren wil de gemeente het elektriciteitsnet en de toegang tot (drinkbaar) water uitbreiden. De gemeente wil ook de infrastructuur en het didactisch materiaal voor de scholen verbeteren.

Reacties