Wennen aan de Afrikaanse mentaliteit


Reisverslag dag 5 - vrijdag 10 mei 2013


Prijsuitreiking

Ons geduld wordt eindeloos op de proef gesteld. De afspraak van 9 uur wordt telkens uitgesteld omdat de burgemeester, de directies van de scholen, de pers,… nog niet gearriveerd zijn. Om 11 uur volgt uiteindelijk de prijsuitreiking. De leerlingen van het derde jaar van het secundair onderwijs zijn  in een vergelijkend examen eerste geworden  van alle scholen in Benin. Zij zijn de enigen waar meer dan de helft van de leerlingen slaagden in het examen. Dit zegt iets over de kwaliteit van het onderwijs in Za-Kpota (+) en in Benin (-).  De leerlingen die het best scoorden krijgen een getuigschrift en een enveloppe van de burgemeester. Wij krijgen de eer om dit mee uit te reiken aan de leerlingen. De bijdrage van de gemeente Za-Kpota aan dit resultaat is de aankoop van de boeken met proefvragen voor alle leerlingen .

Ceremonie toeristisch bezoek en afrondende vergadering

koning
De namiddag verloopt in Westers tempo. Plots moeten we snel op de afspraak zijn om dan weer te wachten tot de spandoek, de zetels… hun plaats hebben gekregen. We zijn ook getuige van de Afrikaanse manier om verhitte discussies te beslechten. Er volgt een ceremonie waarbij Jef als hoofd van de delegatie tot koning wordt gekroond.  Nadien volgen bezoeken aan scholen. De leerlingen zijn goed gedrild. In ieder klasje horen we dezelfde woorden: ’Bonjour, monsieur. Comment ça va? Ça va bien, merci.’ De directeur vraagt de kinderen wie van de bezoekers de burgemeester is. De inrichting van de klassen is minimaal. Enkele klassen krijgen buiten les omdat hun lokalen zijn vernield door een storm.

markt in Tindji
“Onze koning” en zijn gevolg brengen ook een bezoek aan twee traditionele koningen en hun paleis en genieten van de dans en de zang. Foto’s zeggen hier meer dan woorden. Tot slot brengen we een bezoek aan de markt van Tindji, de tweede grootste village van Za-Kpota. Een tropische regenbui breekt los en de elektriciteit valt uit. Na de gebruikelijke wachttijden beginnen we aan de evaluatie van ons bezoek. Za-Kpota roemt ons aanpassingsvermogen en Hoogstraten de mobilisatiekracht van onze Afrikaanse vrienden. Het evaluatieverslag houden we jullie te goed. In het donker en over ondergelopen straten bereiken we het hotel waar we nog uitgebreid nakaarten over ons eerste bezoek.

Reacties

  1. Groeten vanuit Minderhout aan 'de koning' en zijn gevolg.
    Prachtige foto's..nu al benieuwd om de complete foto-reportage te zien en het evaluatieverslag te lezen.
    Goeie en veilige terugreis!
    Ivan Van Driessche

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten