Jongerenreis 2023 | Dag 10

 Bonjour,

Vandaag ontbeten we om mysterieuze redenen een uurtje later. De ochtend werd al meteen goed ingezet, want er stonden croissantjes op de menu. Vandaag was een net iets ander dagje dan de anderen. We gingen namelijk niet meteen op uitstap, maar bleven deze ochtend in onze verblijfplaats, de ambtswoning van de burgemeester van Za-kpota.

Abel (begeleider vanuit Asez) had het idee om samen met de hele groep te brainstormen over hoe we contact kunnen blijven houden na de jongerenreis. Hierdoor zorgen we ervoor dat we op een duurzame manier kunnen blijven samenwerken en uitwisselen. Het idee is voorlopig om een aantal activiteiten/ online samenkomsten te organiseren in het komende jaar. Tijdens deze discussie hebben we gemerkt dat er duidelijke verschillen zijn in manier van werken en denken. Zo bouwen zij graag eerst een duidelijke en sterke structuur op, om nadien het plan te concretiseren. Wij zouden eerder voor de tegenovergestelde aanpak gaan. En eerst het doel duidelijk in kaart brengen.

Nog een verschil is dat de Beninese jongeren graag een Belg als voorzitter van deze coöperatie zouden zien. Dit met het idee dat een Belg meer draagkracht of aanzien zou genereren. Wij zagen liever een Beninese jongeren als voorzitter. De projecten zullen zich grotendeels in Za-Kpota afspelen. Een Beninese voorzitter leek ons dan ook veel logischer. Als we met een Belgische voorzitter zouden instemmen hadden we het gevoel het idee te scheppen dat de manier van werken bij ons beter/ juister is. Hier stonden we als groep niet achter. Een pittige discussie dus. Wel interessant om elkaars mening hierin te horen. Na wat heen en weer gooien van argumenten besloten om voor een Beninese voorzitter te gaan.

Tijdens het middageten haalden velen van ons een voedzaam minuutsoepje boven. Gelukkig hebben we deze voldoende bij. Domien beweert zelfs dat hij meer minuutsoep bij heeft dan kleren. Volgens de inventaris kunnen we elke dag nog een soepje eten.

Na het middageten vertrokken we richting het volgende dorpje voor ons sensibiliserings theater, Akètèkpa. Voor de opvoering maakte we eerst een kleine wandeling door het dorpje. Hier zagen we een man uit hout popjes maken. Daarnaast stoten we ook op een watervoorziening installatie de energie om het water op te pompen werd voorzien door zonnepanelen. Heel interessant!!! 

 


Dan was het tijd voor onze opvoering. Natuurlijk werden we eerst ontvangen door het nodige gedans en gezang. Een grappig momentje was dat een van de vrouwen niet wilde stoppen met zingen en Maxime er half dansend achteraan moest om de micro taf e pakken en het gezang te stoppen. Zo konden we toch op tijd vertrekken voor onze volgende afspraak.



Terug aangekomen in Za-kpota was het tijd om het gemeentehuis te bezoeken. Uiteraard eerst weer even dansen en zingen. Dit was een laattijdig officieel ontvangst van de burgemeester. Hij vroeg ons naar onze impressie van onze jongerenreis en vertelde ons enkele nuttige dingen over Za -Kpota. Wij hebben enkele woorden fon (de lokale taal) gesproken en zij enkele woordjes Nederlands. Goed gelachen.

Na dit officiële ontvangst voor het moment waar we al lang naar uit keken, het belmoment met onze ouders en enkele leden van de mondiale raad. We hebben verteld wat we al gedaan en bezocht hebben en wat er nog op de planning staat. Nadien konden ze ons enkele vragen stellen. Het was super fijn om iedereen nog eens te zien, al was het waar in her klein. Dit gaf terug de nodige energie om de laatste dagen in te vliegen.


We hebben net spaghettislierten gegeten met voor de liefhebbers groentjes, saus met stukjes maag en vis. Nu is het tijd om sterren te kijken en richting bed te gaan, morgen staat er namelijk iets heel leuk op de planning: onze Belgische avond!!

Tot snel

Bisous Aukje & Floor




Reacties