Werkbezoek 2023 - Dag 3

Dag 3 – Over vele bruggetjes heen

Na een goede nachtrust (behalve dan voor Ariane, want die had een hele nacht koud door de airco die niet van temperatuur kon veranderen) konden de collega’s van Hoogstraten opnieuw aan de slag in Za-Kpota. Dit keer voor echt want vandaag begint ons programma pas echt! Vertrek naar Za-Kpota stond gepland om 8u30, onze chauffeur Rufine arriveerde omstreeks 9u, al lag het volgens haar aan ons dat we niet goed geluisterd hadden. Een agree to disagree situatie natuurlijk.

In Za-Kpota aangekomen, first things first natuurlijk. Op het programma van onze IT’er, Stijn, staat een ontmoeting met de nieuwe ICT’er van Za-Kpota! Spannend! De Beninese centrale overheid is bezig met het linken van de gemeenten aan een centraal netwerk. Op dit moment maken ze een stand van zaken van elke gemeente op. Veel werk dus om te kijken wat er gedaan kan worden op dit moment en hoe dat kan inspelen op deze plannen.

Ariane werkte meteen een uurtje samen met de coordinator, Rufine, en planificateur, André, samen over het federale programma (een programma waarvoor we subsidies krijgen van de federale overheid in België). Door een heel deel moeilijkheden was de besteding van Za-Kpota in 2022 extreem laag. Het is de bedoeling tijdens dit bezoek een duidelijke stand van zaken te krijgen over de actieplannen, de uitvoering, uitgaven en vooral hoe we in de toekomst zullen verder werken en kunnen leren uit deze moeilijkheden. Na een uurtje is het dan tijd om de partners van JEVEV te ontmoeten, de organisatie verantwoordelijk voor ons klimaatprogramma. We gaan met hen immers de rest van de dag op stap. Een presentatie en heel wat vragen later is het tijd om op pad te gaan. Na een zoektocht in het gemeentehuis was ook Stijn terecht om mee op terreinbezoek te gaan.



Onze eerste stop was de bron Houédo in Za-Zounmé. Bij deze bron werkt JEVEV aan herinrichting van de site rondom de bron. Het verstevigen van de bermen, aanplant, zuiveringsplanten en het schoonmaken van de bron zijn allemaal activiteiten die ze het afgelopen jaar ondernomen. We deden onze schoenen uit, sokken uit om in het water te gaan om een foto te trekken met de partners. Verder wandelend langs de bron konden we zien hoe de bron nog steeds gebruikt wordt en kinderen zwemmen in het water en vrouwen de was deden. De site en de regio er rond worden nog steeds gekenmerkt door erosie en grondverschuivingen. Vaak te wijten aan extreme regenval en het kappen van bomen.

Tijd om terug naar het gemeentehuis te gaan want we moeten nog eten en het is ondertussen al 14u30. Het middageten is vis met frietjes, banaan en appelsienen! We eten onze maaltijden op en semi onhandig krijgen we onze sinaasappelen uiteindelijk binnen. In Za-Kpota zijn het immers sinaasappelen die je moet uitzuigen. Iets dat niet moeilijk is eens je de techniek onder de knie hebt (wat we dus nog niet hebben 😉).

Na de maaltijd nemen we een korte pauze op het bankje buiten. Om 16u vertrekken we opnieuw met JEVEV naar een volgend project. De pauze geeft ons de kans om uit te zoeken waarom de simkaart van Stijn niet werkte (en ja, het lang aan hemzelf) en om de collega’s in Hoogstraten even te bellen.


Tijd dan om naar Allahé te vertrekken en het sacraal bos van Tohio te bezoeken. We worden verwelkomd door het dorpshoofd (chef de village) en het hoofd van het arrondissement. De meeste gesprekken verlopen in het FON, maar we kunnen rekenen op een vertaling van de collega’s. Aangekomen aan het bos kregen we een korte uitleg waarna plots heel wat commotie ontstond onder de mannen. Een grote discussie brak los in het FON. Vreemd want wij konden helemaal niet volgen en er werd ook niets uitgelegd. Tot plots de planificateur het FON onderbrak en in het Frans zei: “Kom we moeten het gewoon direct zeggen, Ariane, vrouwen mogen het sacrale bos niet binnen als ze menstrueren!” Half verbaasd kon Ariane garanderen dat dit niet het geval was waarna we zonder problemen het bos in konden. Een hele stoet liep door het bos, wat ons deed afvragen of de nieuwe aanplantingen niet meteen werden platgelopen. JEVEV plant immers bomen aan rondom en in het bos om biodiversiteit te bevorderen, maar ook een bufferzone te creëren rondom het bos. Dit doen ze door een combinatie van Irokobomen, Baobab en Kaya Senegalis te planten.

 

Na onze tour doorheen het bos is het tijd om terug te keren. We moeten immers ook nog de afvalsite waar JEVEV werkt bezoeken en die is helemaal aan de andere kant van Za-Kpota. Onderweg krijgen we een zware bui over ons heen. Gelukkig zitten we op dat moment al in de auto op een verharde weg! Onderweg merken we dat we plots in Bohicon zijn, waar ons hotel is. Zodra de collega’s ook effectief indraaien in de straat van het hotel vragen we hen wat de bedoeling is. Blijkt dat ze samen hadden beslist dat we terug naar het hotel konden gaan, de regen zou het immers moeilijk maken voor de auto om er te geraken. De site zouden we later wel kunnen doen, wie weet morgen.

Dit wil zeggen dat wij vandaag op tijd op hotel zijn! We nemen een douche, en gaan vandaag voor een zelfgekozen maaltijd rijst met saus van yam! Lekker!

                                                  

En oh ja, iedereen die benieuwd is hoe dat zwarte gat die de vliegtuigvloer is nu juist werkt. Dat was een grapje, Ariane had vooral heel slecht gezocht en het oortje zat blijkbaar gewoon in haar rugzak.

Reacties

  1. Wat een boeiend verhaal en wat is veel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een boeiend verhaal en wat is er nog veel te doen daar ! Kennismaking met andere cultuur...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Boeiend om jullie verhaal te lezen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Reacties
    1. Het verhaal van dag 4 staat er op! De rest volgt snel! Lange dagen maken het niet simperl om het bij te houden, maar alles komt!

      Verwijderen
  5. Interessant verhaal en boeiend verteld. Stel je voor dat menstruerende vrouwen niet in Wortel-Kolonie, den Elsakker, Den Rooy of de Mosten of het Mariapark in Meersel-Dreef zouden mogen wandelen…..

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten