Jongerenreis 2023 | Dag 7

Bijna iedereen startte de dag met een frisse douche behalve Aukje. De douche op haar kamer werkte niet dus ze gebruikte, zoals we ondertussen gewoon zijn, “een emmer met een potteke”. Nicole genoot, na een korte nacht, met volle teugen van haar koffie tijdens het heerlijk ontbijt.

Dan was het zover, we kregen een rondleiding door het centrum Songhaï. Dit (bijna) volledig circulair draaiend centrum werkt onder het motto “Dêchets à la richesse”. Wat we daar zagen, blies ons van onze sokken. Vissen gevoed met micro-algen, uitwerpselen van mens en dier die hergebruikt worden, slakken kweken, legbatterijen bij kippen, biogas en elektriciteit verkregen uit compost, verschillende soorten fruit, zelfgemaakte machines en zelf geblazen flessen. Dit centrum vindt in België nergens zijn evenknie. Bovendien waren er ook struisvogels. De rondleiding eindigde in een winkeltje met producten gemaakt in het centrum. Sommigen wilden nog iets kopen in dat winkeltje en net dan begon het te stortregenen, zoals we het hier nog niet hebben gezien. Alles onder water, inclusief het opstapje van het busje.



Normaal zouden we naar Ouidah vertrekken om een slangentempel te bezoeken, maar het hevige onweer en de felle regenval gooide roet in het eten. In Cotonou stopten we in de supermarkt Super U om onze inkopen te doen voor de Belgische avond op woensdag. Floor en Witser shopten erop los en zorgden ervoor dat we dan pudding kunnen eten.


Na ons middageten vertrokken we opnieuw richting Za-Kpota om 14.53 uur. Stefani, Nicole en Polle gokten hoe laat we in Za-Kpota zouden aankomen. Onderweg stopten we regelmatig om mysterieuze redenen. Achteraf bleek dan dat fruit gekocht werd en de familie van Abel en Maxime thuis afgezet werd. Er werd ook een tussenstop gehouden om naar het toilet te gaan. Daarbij werden we bijna vertrappeld door een minikudde koeien en trapte Nicole in, volgens haar, menselijke uitwerpselen. Na nog zeker zes andere stops onderweg, kwam Stefani als winnaar uit de bus. We kwamen om 20.07 uur aan.

Toen we aankwamen was er een leuke verrassing. Onze Afrikaanse kledij was al op maat gemaakt. We pasten deze, hielden een gekke danssessie en begonnen aan ons avondeten.

 



Buiten werd regenwormen gespeeld en opeens vloog er een gigantische kakkerlak in Floor haar haar. In lichte paniek kon iedereen gelukkig tijdig geëvacueerd worden en werd het beest verjaagd. We kunnen met trots meedelen dat Floor deze uitgekiemde aanval op haar blonde haren overleefd heeft en haar toestand stabiel is.

Velen van ons zijn vanavond iets vroeger hun bedje in gekropen want morgenvroeg staat de wekker om 6.00 uur. We worden namelijk om 6.30 uur verwacht in de kerk om een misviering bij te wonen. Hopelijk heeft de ochtendstond dus goud in de mond!

Bijna iedereen sluit de dag positief af behalve Aukje. Terwijl we deze blogpost typen, begeeft plots haar scherm van haar gsm het. (Vanaf nu is geen nieuws dus goed nieuws.) Steunberichtjes in de reacties zijn zeer welkom!

Mic drop, peace out!

Aukje, Floor en Polle te bed 2.0

PS: Ook Aukje haar toestand is ondertussen gelukkig stabiel.




Reacties

  1. Oei, Aukje haar GSM zal net zoals zijzelf niet zo goed tegen de warmte kunnen!
    De kledij staat jullie wel trouwens

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aukje zei vooraf nog dat het 'niet altijd online of bereikbaar zijn' wel echt de grootste uitdaging zou worden. Bij deze wordt er dan nog een schepje bovenop gedaan. En ook dat komt goed hoor Aukje ! Wij zijn benieuwd naar morgenavond, zelfs Aukje's haar 2 moekes gaan ook meekomen, ze zijn te benieuwd. De reisverhalen zijn trouwen telkens prachtig uitgeschreven. Zo fijn en zelfs vaak grappig om op deze manier de verhalen, de cultuurschokken etc te volgen. Dankjewel aan Damien en de ganse equipe hiervoor. Tot morgen!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten