Jongerenreis 2023 | Dag 3

 Liefste lezertjes van onze blog,

Wat was het weer een top dagje vandaag. Onze eerste ochtend in Za-Kpota werd al meteen goed ingezet, niet enkel de hanen buiten waren aan het kraaien, maar ook onze Beninese kamergenoten zetten de ochtend goed in met hun gezang om 05u30. Als ontbijt kregen we het lokale stokbrood met omelet (en ook een beetje eigen choco en speculoospasta natuurlijk). Ondertussen werden wij ook verrast door de eerste hevige regenval.

Na het rugzakdrama op dag 1, stond Witser vandaag voor een leuke verrassing. We maakten ons klaar voor een stadswandeling, maar Witser ontdekte dat hij twee rechterschoenen bij had. Dat hield de Benjamin van de groep uiteraard niet tegen om er mee op stap te gaan. We startten de tour met een bezoek aan een plaatselijke bank, vervolgd door een bezoek aan de school van Za-kpota. Momenteel is het hier vakantie, maar over een week worden hier 1940 leerlingen ontvangen door slechts 60 leerkrachten.  We werden warm onthaald door de directeur die ons enkele klaslokalen, de leerkrachtenkamer en de bibliotheek toonden. De kinderen hebben geen eigen boeken waardoor ze er een honderdtal samen moeten delen.





Verder bezochten wij ook het ziekenhuis waar de eerste zorg wordt toegediend en bevallingen plaatsvinden. De laatste stop was het politiekantoor van Za-Kpota. We moesten echter enkele obstakels overwinnen. Door de hevige regenval werden de wegen omgetoverd tot rivieren waar we over moesten springen (of door rijden met de motor). Jullie mogen zelf raden wie welke optie verkoos 😉

Na een stevig middagmaal bestaande uit vis (kop en staart – jaja mama en papa dat hebben wij gegeten), rijst en natuurlijk een middagdutje, was het tijd om een toneelstukje te oefenen. Dit toneelstuk is onderdeel van een sensibiliseringscampagne om jongeren het belang van werken en initiatief tonen aan te leren. We gaan dit de komende week nog regelmatig opvoeren in verschillende dorpen. De regisseur stelde zichzelf voor en bereidde ons voor op de acteerprestatie van ons leven. Wij verwachtten een rustig tekst voorleesmoment, maar al snel werd van ons verwacht dat we de Brad Pitt en Angelina Jolie in ons naar boven haalden. Na drie uur serieuze repetitie voor vier pagina’s tekst met zinnetjes in het Nederlands, Frans en het Fon, zijn we eindelijk klaargestoomd om morgen ons toneelstuk voor te brengen.


Na een kleine pauze bezochten we de markt van Za-Kpota. Wat een ervaring was dat. Vele kraampjes met allerlei zaken (zoals eten, stoffen, armbandjes…) wisselden elkaar af.  De markt start hier om 18u00 ’s avonds en eindigt om 23u00. Na wat onderhandelen over stoffenprijzen zijn we teruggekeerd naar onze verblijfplaats.



Al heel de dag keken we uit naar het avondeten, want er stond macaroni op het menu. Al snel bleek dat onze verwachtingen niet helemaal correct waren. We kregen spaghetti met tomatensaus en maag van gevogelte voorgeschoteld. De ene kon het al wat beter appreciëren dan de andere.

Nu bereiden we ons voor op een rustig avondje. Zometeen nog wat bijbabbelen, dan flink de tandjes poetsen en in ons bedje kruipen.

Tot morgen!

Nicole en Floor

 

Quote van de dag:

Ariane: Ga allemaal maar deeten (muggenspray insmeren).

Witser: Wie wil met mij op deet?

Reacties

Een reactie posten