Jongerenreis 2023 | dag 14

Bonjour,

“We are the champions, we are the champions. There’s no time for losers, cause we are the champions, of the wooooorld” Met dé match van het jaar in het vooruitzicht stonden we vandaag met dit deuntje op. Onze eerste interland Hoogstraten Vs Za-kpota! Na het ontbijt werden de truitjes verdeeld en de tactieken besproken. “Zij kunnen beter tegen de warmte, maar bij ons zit de teamsfeer er al heel goed in.” Het beloofde een zeer bloedstollende match te worden tussen de Beninese jongeren en de yovo’s! Ondanks dat het fluitsignaal weerklonk om klokslag 9 uur, vloeiden de zweetdruppels al talrijk, voornamelijk bij de Belgen door de korte opwarming. De brandende zon zorgde ervoor dat onze watervoorraad snel slonk. Gelukkig werden beide teams versterkt met spelers uit het jeugdteam van Za-Kpota zodat er genoeg gewisseld kon worden. Een spannende, vermoeiende maar bovenal leuke wedstrijd eindigde op 3-3. Goals langs Hoogstraatse kant werden gescoord door Stefani, Witser en Domien.





Aangekomen bij onze verblijfplaats bleven de badkamers voor een aantal uur drukbezet. ’s Middags konden we terug op krachten komen dankzij de bakbananen en frietjes. Na het middageten volgde zoals gewoonlijk het middagdutje. Exact wat we nodig hadden!

Rond 15 uur vertrokken we naar Za Kèkèrè voor de laatste opvoering van ons theaterstuk. In dat dorpje hebben ze de grootste appelsienenproductie van Za-Kpota. Na een rondleiding door het dorpje en de prachtige natuur werden we enthousiast verwelkomd door de lokale bevolking. Hopelijk hebben we ook deze keer de boodschap kunnen overbrengen!




Na de busrit huiswaarts stond ons een ludiek evaluatiespel te wachten, georganiseerd door Ariane en Domien. Het begon met een stoelendans waarbij de afvallers hun mening moesten geven over verschillende thema’s van de jongerenreis, waaronder eten, accommodatie, activiteiten en groepssfeer. Daarna speelden we pictionnary in groepjes van vier. Zo werd een yovo getekend als een stokmannetje met een lange neus. Ook moesten we Afrikaanse stof, pâte, een luchtmatras, spelende kinderen en de bus tekenen. Het winnende groepje moest een vraag beantwoorden over dit topic.


Na de evaluatie kondigde Ariane aan dat we onze Afrikaanse kledij opnieuw moesten aantrekken voor het “Fête d’au revoir” bij de burgemeester. Uiteindelijk bleek dat de burgemeester nog in Bohicon was, dus hebben we eerst gegeten. Couscous met een groentenmengeling en voor de liefhebbers maag. Ook werden de laatste minutesoepjes gedronken en uitgedeeld aan de Beninese jongeren.

In het gemeentehuis werden we onthaald in de vergaderzaal mét airco! Er stonden ons enkele speeches te wachten waarna het woord ook aan enkele jongeren werd gegeven. Onze inleefreis werd kort geschetst aan de burgemeester en iedereen werd bedankt. Asez en de gemeente Za-Kpota hadden nog een verrassing voor ons. We kregen een armbandje met onze naam op en een t-shirt van Asez. De dames kregen ook een typisch Afrikaans juwelensetje. Tijdens het inleefcafé op 27 oktober in de PAX kan je deze komen bewonderen. Verdere informatie hierover volgt nog op sociale media. We werden verder ook nog in de watten gelegd met gezoete kokosschilfers en cashewnootjes. Ook kregen we een bekertje rode wijn.


’s Avonds werden de koffers al grotendeels ingepakt, zodat we morgenvroeg niet veel werk meer hebben. Om 8 uur willen we de koffers in de bus geladen hebben.

Wij gaan ook onze koffers maken en een laatste keer “genieten” van onze luchtmatras en het tentje!

See you soon!

Kaat en Polle

Reacties

  1. Het was tof om jullie belevenissen te kunnen volgen op deze blog. Ik kan niet wachten op de live-verhalen. Goede terugreis allemaal en tot snel!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten