Werkbezoek 2023 - Dag 6

Dag 6 – Afscheid nemen bestaat niet

Blijkbaar had Stijn nog chocolade in zijn valies verstopt zitten, het ontbijt werd dus nog uitgebreid! Om 8u30 staan we klaar om te vertrekken. De chauffeur is echter nog nergens te bespeuren. Om 9u arriveert de chauffeur. De eerste vergadering zal dan pas beginnen om 9u30 in plaats van 9u… Aangekomen verdwijnt Stijn naar goede gewoonte meteen naar het IT lokaal. Ariane gaat de secretaris begroeten en we starten meteen aan de eerste vergadering. Het bespreken van synergiën tussen de programma’s. Veel programma’s zetten immers op dezelfde zaken in, maar we weten het vaak niet van elkaar, of in welke diepgang er rond gewerkt wordt. Za-Kpota gaat de databank die ze hebben van de NGO’s op hun terrein proberen uit te breiden waarin info komt van de verschillende projecten, duurtijd, budget, plaats, partners, e.d. Daarnaast willen ze trimestrieel een thematische fuitwisselingssessie organiseren waar ze gericht NGO’s op kunnen uitnodigen en waar verschillende NGO’s ook hun projecten kunnen voorstellen.

Het volgende waar we aan werken is de rapportering van ons federale programma. Dat is het programma waarbij we budget krijgen van de Belgische overheid. Elk jaar maken we een uitgebreide rapportage op die zowel financieel, kwantitatief of kwalitatief is. Om de zoveel tijd geven we door aan de overheid hoeveel geld we reeds uitgaven. 15 september is daarvoor onze volgende deadline. Rufine en ik gaan samen op bezoek bij de RAF (responsable affaires financier) of financiële dienst om na te kijken welke facturen effectief betaald zijn. Zodra we klaar zijn is het echter weeral etenstijd! De tijd vliegt hier!

Rijst met kip dit keer. We worden meer en meer gewoon aan het Beninese eten. Waar we in het begin van de week nog twijfelden om vis of kip uit elkaar te trekken eten we nu vlot met de handen. Ondertussen hebben we ook beslist dat we een cola delen in plaats van er elk één te drinken. De cola’s zijn 60cl, onmogelijk om op 1 maaltijd te drinken!

Voor Ariane bestaat de namiddag dan uit bijwerken, een vergadering over het programma dat de Waalse vereniging voor steden en gemeenten (UVCW) doet in Za-Kpota en het bijwerken van alle losse eindjes.

Tijdens heel de week heeft Stijn ondertussen verder gewerkt aan het opzetten van een netwerk voor het gemeentehuis en zo de basis gelegd voor een gemeentelijk netwerk zowel bekabeld als draadloos. Dit kan dan later aangesloten worden op het centrale netwerk dat de staat hier uitrolt. Geen gemakkelijk werk want elke keer als de stroom uitviel kon er niet verder gewerkt worden…


Voor de kenners hier nog wat info:
Er werd een firewall geïnstalleerd op basis van een tweedehands Sophos met PFSENSE software. Naast de firewall functionaliteit zorgt deze ook voor DNS en DHCP services. Er werd een tweedehands ALCATEL OS6250-24 switch geconfigureerd. We danken dan ook graag Gemeente Dessel die de producten die ze niet meer zouden gebruiken aan onze IT’er gaven. We voorzagen 2 VLAN’s, We namen 10 accespoints mee (Aerohive Networks), deze werden klaargemaakt voor gebruik. Hierop werd voorlopig één SSID voorzien. De volgende stap is dat de gemeente de server die nog aanwezig is opneemt in het netwerk. Daarnaast kunnen ze een internetaansluiting aangaan die meteen beveiligd is. Verder zullen ze hard moeten werken om bekabeling te voorzien in de verschillende gebouwen om PC’s of accespoints aan te sluiten. Stijn engageert zich om de komende periode mee te blijven werken om een plan/schema voor de verdere uitbouw van het netwerk uit te werken.

De impressie van Ariane: “Elke keer dat ik in het IT lokaal kwam, zei Stijn wat hij aan het doen was, gevolgd door, ‘maar het macheert niet en ik weet niet waarom’. De volgende keer dat ik dan terug was wat het probleem meestal opgelost en was het volgende probleem er weer! Maar op het einde van de week kon je op je gsm het wifi netwerk ‘Za-Kpota City’ zien. Dat wil toch zeggen dat een heel aantal dingen wel werkten! Ik ken te weinig van bovenstaande om te weten wat het allemaal wil zeggen maar ben blij dat de twee IT’ers goed hebben samengewerkt en dat ze de komende periode nog contact kunnen houden.”

Om 17u30 werd ons gevraagd of we de descends des couleurs kenden. Antwoord: nog nooit van gehoord! We werden uitgenodigd om te volgen. Voor het stadhuis stonden de diensten allemaal klaar. Om exact 17u30 werd de Beninese vlag neergelaten. De collega’s zingen samen het volkslied en de SE (secretaris) sluit de werkweek af met een kort woordje en wenst iedereen een fijn weekend. Maandag ochtend wordt de vlag dan terug gehezen als de volgende werkweek begint.

Als laatste volgt nog een vergadering met Huenusu die voor ons het vrouwen alfabetiseringsproject begeleiden. We begeven ons naar de grote zaal in het gemeentehuis en komen erachter dat het niet zozeer een vergadering is, maar dat de vrouwengroepen die deelnamen aan het project in 2023 ook aanwezig zijn. Wat volgt is een uitgebreide ceremonie voor de uitreiking van de diploma’s aan de vrouwen. We laten een stoel open want de burgemeester is nog niet aanwezig. De ceremonie begint echter al en terwijl de vrouwen openen met zang en dans wordt boven ons hoofd nog snel een TL-lamp vervangen (jammer genoeg was het niet de lamp, maar wel de starter van de lamp die blijkbaar kapot was, we blijven dus nog een tijdje in het donker zitten. De vertegenwoordiger van Huenusu start met zijn speech. Ondertussen valt het licht uit, maar we gaan door in het donker! Na een tijdje springt het licht echter terug aan en kan de zaal terug gefilmd worden. De secretaris start juist aan zijn speech als ook de burgemeester aankomt. Had je niet goed opgelet in het eerste deel, dan was dat niet zo erg want aangezien de burgemeester er nu pas is, beginnen we opnieuw. Opnieuw dus zang en dans en de speech van de coordinator van Huenusu. We mogen een diploma uitreiken wat voor hilariteit in de zaal zorgt als we de namen voorlezen. We krijgen de eer aan Collette, Francisca en Louise een diploma uit te delen (voornamen zijn makkelijk, maar de achternamen!). Daarna wordt er plots naar ons gekeken om ook nog een impressie te delen. Onvoorbereid, maar vanuit het hart, spreken we over wat we hoorden, zien en voelden in de zaal. Een mooie avond om zo af te sluiten. We besluiten nog wat zeep te kopen die de vrouwen hebben gemaakt, mooi met het logo van ‘Made in Za-Kpota’.




Dan worden we uitgenodigd op het bureau van de burgemeester. We spreken privé met onze Hoogstraatse delegatie en de burgemeester over het programma dat we doorheen de week hebben uitgevoerd. Na onze audiëntie met de burgemeester is het tijd voor het afscheidsdiner. Een petit acceuil dus ook een petit diner is de logica. We eten opnieuw in de bureau van de burgemeester met een aantal andere kaderleden en politiekers. Rond 22u sluiten we de avond af en vertrekken we terug naar het hotel. We kruipen al snel in ons bed want we zijn moe van de week. Morgen vertrekken we om 8u richting Ouidah en slapen we ’s avonds al in Cotonou!

 

 

Reacties

  1. Goed gewerkt, Ariane en Stijn! Un grand merci🙏 Stijn, goede terugreis! Ariane, nog een vruchtbare en aangename week met onze Hoogstraatse jongeren en de delegatie van Za-Kpota! Jongeren, een goede vlucht en een interessante week toegewenst. Dit wordt vast een ervaring voor de rest van jullie leven! Amusez-vous!🍓🎉

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten