Jongerenreis 2023 | Dag 5

 Bonjour nos chèrs amis et familles,

Na het opstaan realiseerden we ons dat we intussen al in 1/3de van de reis zijn. De dagen zijn al voorbijgevlogen. Na een ontbijtje met brood en avocado, jaja deze keer geen omelet maar avocado, vonden we het nodig om dringend een vergadering in te plannen. Onze voorraad snacks begint stilletjes aan op te geraken.. Zie hier onze inventaris: minute soepjes, theezakjes, zakken nootjes, zakken crackers/tuc koekjes, rollen wc papier en nog maar 3.5 pot van onze felbegeerde choco en 1.5 pot speculoospasta. De vergadering was vooral een must om o.a. Witser gerust te stellen dat we de komende 10 dagen nog zullen overleven. We hebben besloten om onze voorraad verder uit te breiden van zodra we in Songhai arriveren, wat morgen ingepland staat.

Vandaag was één van de meest leerrijke dagen tot nu toe. Met de bus bezochten we in de voormiddag La Terre Vivante, een landbouwvormingscentrum dat 2 jaar geleden is uit de grond gestampt door Hilt Rigouts van Hoogstraten, de voorganger van Ariane Snels op de mondiaal in Hoogstraten 😊. Daar werden we warm ontvangen door een welkomstceremonie en speech, met het traditionele Afrikaanse gezang en gedans. We kregen er een uitgebreide rondleiding met bijhorende uitleg over de werking. Dit centrum biedt 30 leerlingen de mogelijkheid om een opleiding van 10 maanden te volgen, waarin ze worden klaargestoomd om in de landbouwwereld aan het werk te gaan. Kinderen vanaf 14 jaar kunnen gratis van deze opleiding genieten. De kinderen die mogelijks nog niet kunnen lezen en schrijven, krijgen hier ook de kans op alfabetisering.


Daarna zijn we verder gereden naar de VITO van Za-Kpota genaamd CCFP, een technische school, waar enkele leerlingen ons hun vak toonden. Opvallend waren dan ook de overalls van de VITO. Een leerkracht van de school toonde ons ook hun schooltuin, waar we papaja, mango, citroengras,… konden terugvinden. Nicole maakte tijdens het bezoek aan de tuin de volgende opmerking: “Da’s hier precies de tuin van ons ma, één grote wildernis”.

Het middageten was opnieuw pasta met tomatensaus, deze keer met een eitje erbij. Als variatie op het water dat we intussen al redelijk beu zijn, hebben we een lekker theetje gemaakt van het vers geplukte citroengras en heeeel veel suiker. Tijdens ons middagdutje sloeg het noodlot toe. Witser wekte ons in paniek met het volgende geschreeuw “Jullie gaan mij echt nooit vergeven... maar ik heb echt iets vreeeeselijks gedaan… Ik heb de pot choco en de pot speculoospasta laten kapot vallen.” Dit leidde eerder tot een goede lachsessie en een memorabel moment. Nu moeten we onze inventaris dus wel opnieuw maken 😉 Anderen van de groep brachten hun middagpauze iets actiever door, met spelletjes met enkele kinderen van ASEZ.


In de namiddag stond een bezoekje aan de sinaasappel velden op de planning. We hebben daar met de hand leren ploegen, voor het aanplanten van pinda plantjes. De “oranges” hier in Benin zijn echter niet zo “orange” als hun naam doet luiden. De oranje sinaasappelen zijn namelijk de rotte. Verder heeft ook elk van ons een sinaasappel boom of eucalyptus plant geplant. Tijdens de wandeling onderweg naar ons busje hebben we allemaal de kans gekregen om zoals de echte locals water op ons hoofd te dragen (poging tot 😉).


Het was dus opnieuw een goedgevulde dag met leuke activiteiten. We gaan ons zodadelijk opfrissen, na zo een warme dag in de velden. We kijken uit naar morgen.

Warme groetjes uit Za-Kpota (gevoelstemperatuur +30°C)!

Stefani & Kaat

Reacties

  1. Goed gedaan Nicole! Doe zo voort, volgende keer in onze tuin!🤣xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bonjour, chers amis de Hoogstraten🍓 Wat een interessante ervaringen en leuke anekdotes delen jullie met ons! Ik wou dat ik er bij was. In 2017 mocht ik met een delegatie van de gemeenteraad Za-Kpota bezoeken, een ervaring die ik nooit zal vergeten. Zo een warme, lieve mensen, die ondanks het weinige materiële dat ze bezitten, zoveel blijheid en geluk uitstralen. Geniet nog van iedere dag van jullie verblijf en absorbeer zoveel mogelijk indrukken. Wij genieten hier dit weekend van de prachtige kunstwerken van Hoogstraten in Groenten en Bloemen ontworpen door designers uit 12 verschillende landen, o.a. Chili, Singapore, USA, UK, Ierland, Frankrijk, ….. Wat zou het fantastisch zijn als we volgend jaar bij de 25e editie een kunstwerk op de Vrijheid hadden staan ontworpen door iemand uit Za-Kpota! Uiteraard met appelsienen🙂Zoek daar al maar een ontwerper en, als jullie die niet vinden, dan kunnen jullie zelf, samen met de jongeren uit Za-Kpota, wellicht iets moois ontwerpen dat het partnerschap en de vriendschap tussen beide gemeentes symboliseert…… We zijn benieuwd!
    Amusez-vous en doe ze daar de groetjes, o.a. Félicien, Rufine, Henri et tous les autres. Gros bisous 💋🍓❤️🌹

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jef Vissers, schepen mondiale werking17 september 2023 om 06:37

    Heerlijk en bemoedigend om te kunnen volgen wat jullie allemaal meemaken en mogen beleven.
    Vooral het verslag over de terre vivante, het CCFP - centre communal de formation professionnel - de schooltuinen, de uitwisseling, de kinderen...het komt me allemaal zo bekend voor. Het bewijst ook dat het zin heeft om te investeren in een samenwerking met een gemeente door de mensen die die er wonen dichterbij te brengen en een beetje hun leven te delen. Hoogstraten hielp eerder met het organiseren van hun gemeentediensten en nu werken we samen op het beheren en herstellen van hun leef- en woonomgeving door ons klimaatplan. Kijk goed rond en stel de vragen die jullie hebben en vertel ons later de antwoorden..
    De stedenband bestaat nu al bijna 10 jaar en een groot gedeelte ervan mocht ikzelf meemaken. Het is goed dat het werk gewaardeerd wordt, maar vooral dat het verder wordt gezet zodat de jongeren van Za-Kpota hun leven daar kunnen opbouwen en niet in het drama van 'bootvluchten' moeten terechtkomen.
    Dankjullliewel, Hoogstraatse jongeren dat jullie gaan kijken en ons later vertellen wat jullie ervan vinden en hoe jullie dit willen verderzetten.
    Groet alle bekenden van ons en zeg hen dat we in het voorjaar weer een week komen
    "samenwerken".
    Geniet van jullie ervaring en van elkaars gezelschap!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten